Uskoro oslobođanje još 13 životinja

Kosovska policija oslobodila je dva medvjeda iz kaveza u restoranu, a uskoro će biti oslobođeno još 13 životinja.

Kosovske vlasti pokrenule su akciju oduzimanja medvjeda koji se drže po restoranima i nelegalnim zoološkim vrtovima.
Uz pomoć policije i stručnjaka za životinje, dva medvjeda su već prebačena u utočište, a uskoro će biti oslobođeno još 13 životinja.
Kako izvještava reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj, kavez od 20 kvadratnih metara u sklopu jednog restorana bio je dom za dva medvjeda gotovo cijeli njihov život. Ari i Arina dovedeni su u improvizirani zoološki vrt prije 10 godina kako bi privukli goste u restoran.
Sefedin Ilazi, radnik u restoranu, o njima se brinuo sve do ove akcije. 
"Brinuo sam se o njima 10 godina. Svi smo se trudili da ispunimo njihove potrebe. Danas sam čuo da će nam silom uzeti ove medvjede. Moje srce je slomljeno, ne znam šta će se desiti s njima“, rekao je Ilazi.
Policija je intervenirala kako bi smirila vlasnike restorana, da bi stručnjaci za životinje mogli odvesti medvjede. Iako kosovski zakoni ne dozvoljavaju držanje divljih životinja, do sada se nisu poštovali.
"Do sada nismo imali stručnjake, a ni sredstva da se izgradi posebno utočište za medvjede. Medvjedi trebaju biti u prirodi, a ne na drugom spratu gdje su do sada držani. Sada ćemo u saradnji sa jednom međunarodnom nevladinom organizacijom, koja ima iskustva u ovoj oblasti, pružiti utočište medvjedima“, rekao je Rifat Morina iz kosovske Agencije za zaštitu sredine.

Loši uslovi

Dvadesetak stručnjaka iz Evrope, koji rade za austrijsku nevladinu organizaciju Četiri šape, okupili su se u Prizrenu da bi pomogli u akciji oslobađanja medvjeda iz kaveza. Cilj im je da ih transportiraju u njihov novi dom.
Helmut Dungler, osnivač ove organizacije, godinama je prikupljao sredstva da izgradi novo utočište za medvjede. Sada je, kako kaže, došlo vrijeme da se trud isplati.
"Posljednjih dana vidjeli smo medvjede u malim kavezima koji leže na betonu. Držani su u lošim uvjetima. Sve je bilo pogrešno urađeno. Kada vidite da su izašli iz kaveza i kada medvjedi prvi put hodaju po travi, onda vidite da je to sloboda za njih i to je život medvjeda. Zbog toga se osjećam dobro i znam zašto radim ovaj projekat i zašto se brinem o životinjama“, objasnio je Dungler.       
Osamdeset kilometra od mjesta gdje su nekada živjeli, Ari i Arina prave prve korake u svom novom domu. Vlasti očekuju da će do kraja godine premjestiti još 13 medvjeda koji su u ilegalnom zatočeništvu.
Medvjedi će uskoro šetati u prostoru od 15 hektara, koje će im biti novo utočiste. Za sada će ih biti smješteno 15, a planira se da tu bude nastanjeno i još 25 medvjeda iz Albanije.

Izvor: Al Jazeera