Dalibor Jevtić, ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova

Ako smo mi Thaçjevi Srbi, onda su i oni koji sa njim (Hashimom Thaçijem) razgovaraju u Briselu isti takvi Srbi, izjavio je ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić reagujući na izjavu premijera Srbije Ivice Dačića.

Poslije Dačićeve izjave u četvrtak, da ako Srbi sa sjevera odluče da ne učestvuju na lokalnim izborima na Kosovu moraju znati da će Zajednicu srpskih opština činiti "Thaçijevi Srbi", ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova je rekao da je Dačićeva izjava nije primjerena i nije u skladu sa naporima koje čine politički predstavnici Srba zaposlenim u kosovskim institucijama.
"Mislim da je gospodin Dačić iskoristio onaj izraz koji se često provlači u javnost iako nije dobar, ako se radi o etiketiranju onih koji učestvuju u kosovskim institucijama", rekao je Jevtić i istakao da "ne postoje niti Thaçijevi niti bilo čiji Srbi".
Prema njegovim riječima, "postoje Srbi koji su preduzeli odgovornost i koji su ovaj proces razumjeli prije nego što su neki koji danas učestvuju u njemu to prihvatili".
"Kada je krenuo dijalog Beograda i Prištine, mi smo govorili da je jedini način rješavanja problema upravo dijalog i ako su ti Srbi, dakle mi koji smo unutar institucija, Thaçijevi onda su i oni koji danas sa Thaçijem razgovaraju u Briselu isto tako Thaçijevi Srbi i u tom smislu nema nikakvih podjela", rekao je Jevtić.
On je danas boravio u zvaničnoj poseti Opštini Klokot gdje se sastao sa gradonačelnikom i najvišim zvaničnicima kako bi razmotrili mogućnosti zajedničke saradnje.