Naredni Parlament Kosova može imati 140 poslanika

Naredni Parlament Kosova može imati 140 poslanika, od kojih će pet biti delegirano iz opština na sjeveru.

Predsjednik Parlamenta Jakup Krasniqi je protiv ove ideje, ali dodaje da "s ovim brojem, sa ovim sazivom Parlamenta je sve moguće".

Krasniqi ne vidi nikakvu prepreku za promjenu Ustava Kosova kako bi došlo do podešavanja sa postignutim sporazumom sa Srbijom, piše list "Express".

Ovu konstataciju on temelji na trenutnom sastavu Parlamentu Kosova, koji bez obzira jesu li na vlasti ili su u opoziciji daju podršku vladinim inicijativama.

Tako se dogodilo i u noći 21. aprila kada je 89 poslanika dalo glas za 15 tačaka sporazuma postignutog sa Srbijom u Briselu.

"Ako uzmemo u obzir nepotrebnom odobrenju koje je dato za 15 tačaka u Parlamentu i koje je dobilo 89 glasova, onda je sve moguće", rekao je Krasniqi u razgovoru za list "Express".

"Ovim brojem, sa ovim sazivom Parlamenta, sve je moguće", dodao je on.

Na pitanje o mogućnosti promjene Ustava, kao rezultat pomirenja Kosova i Srbije, Krasniqi odgovora da još uvijek nemaju zvanični dokument sporazuma.

"To ovisi o tome što sporazum sadrži. Vlada je navela da je sporazum takav da on ne utiče ni Dokumenat predsjednika Ahtisaarija niti Ustav. I ako je tako onda se ne treba mijenjati. Međutim, ako je sadržaj sporazuma drugačiji, što mi i nemamo službeni materija, onda sigurno zahtjeva promjene i zakona i Ustava."

S druge strane, međunarodni izvori lista "Express" su pojasnili da će na jesen ove godine započeti procedure za promjenu Ustava koji se odnosi na sastav Parlamenta. Umjesto 120 poslanika, očekuje se da naredni parlament ima 140 poslanika, od kojih će pet biti delegirano iz opština na sjeveru.

Predjednik Parlamenta vidi potpuno nepotrebnim povećanje broja poslanika zbog  broja stanovnika kojeg Kosovo ima.

"Nema razloga za povećanje broja poslanika sem ukoliko Sporazum tako predviđa, onda sve zavisi od raspoloženja velikih partija u Parlamentu. Ako oni povećaju broj onda mogu i Ustav promjeniti", rekao je on.

Međutim, mogućnost takve promjene, Krasniqi kaže da ne želi komentirati s obrazloženjem da još uvijek nemaju ništa zvanično.

"Realno iz ovog što se govori a da se ne vidi materijal ne vrijedi da govorim ništa po ovom pitanju. Mi nemamo sporazum na osnovu kojeg ćemo reći naše jasno mišljenje".

Međutim, predsjednik Parlamenta Kosova je protiv povećanja broja poslanika. On upoređuje broj stanovnika Slovenije i kaže da na osnovu toga Kosovo treba smanjiti broj poslanika.

"Moje mišljenje je da Kosovo već ima mnogo mjesta u Parlamentu bazirajući se na broj stanovnika u upoređenju sa zemljama koje imaju približno isti bropj stanovnika kao Kosovo. Najbolji primjer je Slovenija sa približno istim brojem stanovnika kao Kosovo ali ona ima negdje oko 90 poslanika", rekao je on.

Krasniqi je zajedno s još četiri drugih poslanika glasao protiv kada je bilo glasanje da se podrži sporazum postignut između Kosova i Srbije, a samo je dvoje bilo uzdržano. Za ovaj sporazum je glasalo 89 poslanika, uključujući i poslanike dviju opozicionih partija, LDK i AAK.