Zbog odnosa Kosova i Srbije, Makedonija se odlučila za model Gymnihut za predstojeći Samit predsjednika i ministara inostranih poslova zemalja Procesa saradnje Jugoistočne Evrope u Ohridu, izvještava dopisnik agencije Anadolija (AA) iz Prištine.

Prema modelu Gymnihut, predstavljanje na Samitu će biti bez državnih simbola, samo sa imenom i prezimenom učesnika, neće biti doneta nijedna odluka, dok će se sastanak završitit zajedničkom izjavom predsjednika i ministara regiona.
Do sada je potvrđeno da će Kosovo na Samitu predstavljati ministar inostranih poslova Enver Hoxhaj, dok učešće predsjednice Kosova Atifete Jahjage i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića nije do kraja razjašnjeno.
"Još uvijek nema pozivnice za predsjednicu", odgovoreno je iz Predsedništva Kosova.
Međunarodni neslužbeni izvori su potvrdili da kabinet makedonskog predsjednika Georga Ivanova još uvijek pregovara o učešću predsjednika Srbije Nikolića, koji svoje učešće nije još potvrdio zbog kosovske predsjednice.
Samit zemalja Procesa saradnje Jugoistočne Evrope, održaće se 1. i 2. juna u Ohridu.
Na Samitu u Ohridu učestvovaće i komesar za proširenje Evropske unije Stefan Fule i predsjedavajući Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić. Teme o kojima će se diskutovati na Samitu su smanjenje rizika od katasrofa i prilagođavanje klimatskim promjenama.