Oliver Ivanović za AA

Aleksandar Vučić je shvatio da bez razgovora može doći do razjedinjavanja Srba na Kosovu, možda i do konflikata koji bi se mogli prenijeti na ostatak Srbije, poručio jedan od predstavnika kosovskih Srba.

Aleksandar Vučić je shvatio da bez razgovora može doći do razjedinjavanja Srba na Kosovu, možda i do konflikata koji bi se mogli prenijeti na ostatak Srbije, poručio jedan od predstavnika kosovskih Srba.
Posjeta prvog potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića sjeveru Kosova, i pored svih neprijatnih tonova, bila je uspješna, ocjenio je u izjavi za agenciju Anadolija Oliver Ivanović, jedan od političkih predstavnika Srba sa sjevera Kosova i nekadašnji državni sekretar u srbijanskom Ministarstvu za Kosovo.
"Vučić je napravio hrabar državnički potez kojim je zapravo pokazao spremnost da razgovara sa ljudima, a ne da stvari rješava preko koljena kako bi inače mnogi uradili”, kazao je Ivanović i poručio da se Vučić, iako iza sebe ima jedinstvenu vladu i komotnu većinu u Parlementu u vezi sporazum o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, ipak opredjelio za razgovor sa Srbima sa sjevera umjesto da npr. raspusti četiri srpske opštine sa sjevera Kosova, koje finansira Beograd.
"Vučić je očito shvatio da je to velika opasnost, koja bi mogla rezultirati razjedinjavanjem Srba ovdje, možda i konfliktima, ali istovremeno da bi se ti konflikti možda prenijeli u preostali dio Srbije. Mislim da je dobro napravio. Dobili smo neke odgovore, neke nismo, ali je to početak jednog dugog procesa. Nema rješenja ukoliko Srbi ne budu uključeni u ovaj proces i to uključivanje Srba će biti jasnije već u narednim danima”, istakao je lider Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" koja učestvuje u radu vladajuće koalicije u srpskoj opštini Mitrovica. Ivanović je još dodao kako je bila očigledna polarizacija između opozicionih partija, koje su iskoristile priliku za napad na Vučića i Vladu Srbije, i pripadnika vladajućih partija koje su procjenile da je bolje da ne budu tako oštre.
"Inače je za sve Srbe karakteristično da se plaše ovog sporazuma", naglasio je Ivanović i istakao kako je jako važno da predstavnici Vlade Srbije ostvare više kontakata sa Srbima sa sjevera Kosova "jer više informacija ostavlja manje prostora za dezinformacije".
Ivanović je napomenuo da je preostalo malo vremena da bi se implementacija briselskog sporazuma završila u roku koji je predviđen.