Na saslušanja pred Apelacionim sudom u Prištini

Advokat Nasera Kelmendija rekao da je njegov branjenik negirao sve za što ga optužuju iz BiH i da smatra da je sve to jedna namještaljka.

Naser Kelmendi, odbacio je tokom saslušanja pred Apelacionim sudom u Prištini, sve optužbe na njegov račun, izjavio je advokat odbrane Besnik Berisha, prenosi agencija Anadolija.
Glavni osumnjičeni u regionalnom procesu razbijanja lanca ilegalne trgovine narkoticima Naser Kelmendi, saslušan je pred Apelacionim sudom u Prištini.
Advokat osumnjičenog Besnik Berisha nakon saslušanja izjavio je da je njegov klijent negirao "sve za što ga optužuju vlasti iz Bosne i Hercegovine, te dodao da Kelmendi smatra da je to sve jedna namještaljka, odnosno da je sve to pokrenuto zbog njegovih veza sa prethodnom političkom nomenklaturom u Bosni i Hercegovini".
"Moj klijent je sudu rekao da se bavi legitimnim biznisom, nekretninama i odbacio sve ostale navode u Interpolovoj potjernici", rekao je Berisha.
 On je naglasio da je optimista i da očekuje oslobađanje svog klijenta, jer, kako kaže, smatra da su sudu iznijeli tvrde garancije, odnosno da njegov klijent neće napustiti Kosovo i da će se odazvati na svaki poziv sudskih organa.

Državljanin Kosova i BiH

Berisha je također naglasio da njegov klijent nije optužen ni za kakvo djelo počinjeno na teritoriji Kosova, te da je on do sada slobodno živio u svom gradu i nikoga nije kontaktirao. Kako je rekao, "nema osnova za podizanje optužnice protiv njega".
Advokat Nasera Kelmendija rekao je da sve optužbe na račun njegovog klijenta dolaze iz samo jedne države, a to je Bosna i Hercegovina i dodao da njegov klijent ima i kosovsko i bh. državljanstvo.
"Ovim je ustvari pokrenuta istraga od strane Eulexovog tužioca i rezultat ove istrage može biti ili podizanje optužnice protiv njega ili njegovo oslobađanje. Ja očekujem da će moj klijent biti oslobođen", izjavio je Berisha, dodavši da se odluka suda može očekivati u iduća 24 sata, jer tada ističe Kelmendijev pritvor. 

Saslušanje u Eulexu

Kelmendi je ranije prebačen je uz pratnju jakih policijskih snaga iz zatvora u zgradu Okružnog suda u Prištini gdje je počelo saslušanje.
On je u utorak navečer  pušten iz pritvora pa ponovo uhapšen i to na osnovu naloga koji je izdao tužilac Eulexa.
Eulex je saopćio da je ovaj slučaj u nadležnosti Specijalnog tužilaštva Kosova.
Njegovi službenici u Ministarstvu pravde mogu da pomažu u kontaktu između relevantnih aktera.
Međutim, radeći u okviru kosovskih zakona, nema mandat da izručuje nijednog građanina Kosova, stoji između ostalog u saopćenju Eulexa.
Driton Lajqi, savjetnik kosovskog ministra pravde, pojasnio je proceduru izručenja, pa je kazao da kosovsko Ministarstvo pravde šalje prijedlog za izručenje Vrhovnom sudu Kosova, a sudije potom donose odluku da li odobravaju ili ne odluku Ministarstva.
Odobre li, Eulex potom omogućava izručenje uhapšenog BiH, kazao je Lajqi.
Savjetnik kosovskog ministra kaže da oni rade prema zakonima, koji su u skladu s evropskim standardima.
"Mi još uvijek ništa nismo primili od bosanskohercegovačkih vlasti. Sve što do sada znamo bazirano je na vijestima iz medija, jer zvanično od njih ništa nismo dobili. Eulex dijeli iste informacije. Mi od njih moramo dobiti zahtjev da bismo vidjeli šta možemo učiniti", rekao je Lajqi.
Izvor: Al Jazeera