Još jedna zloupotreba javnog novca!

Više od 355 hiljada eura je potrošeno za prva tri mjeseca ove godine na ime (akontacija) avansa od strane dužnosnika državnih institucija, sa povećanjem od 236 posto u upoređenju sa istim razdobljem prošle godine. Prema tromjesečnom izvještaju budžeta 2013. godine prošle godine je potrošeno 105 hiljadu eura na avanse, dok su ove godine ti troškovi povećani za 250 hiljada eura.

Prema važećim zakonima, avans mogu uzeti toko službenih putovanja i vrijeme pokrivanja avansa od momenta kada se završi službeno putovanje je 15 dana.

Generalni Revizor Kosova u izvještaju za prošlu godinu za Ured premijera Kosova je pronašao nepokrivene avanse na kraju godina koji su dostizali iznos od 82.010 eura. Od ovih 78.230 eura pripadaju Uredu premijera a 3.780 njegovim podređenim agencijama. U ovom izvještaju se spominje posjeta dužnosnika Ureda premiejra u Albaniji u iznosu od 2 hiljade eura. Onda druga posjeta Briselu u iznosu od 15 hiljada eura, službena posjeta Hrvatskoj u iznosu od 7.5 hiljada eura, i druga posjeta Ureda premijera Švicarskoj u vrijednosti 5 hiljade eura.

"Zaključujemo da Ured premijera nije proveo adekvatnu kontrolu što se tiče pokrivanja avansa za službena putovanja. Prepuručujemo Uredu premijera da poboljša mjere nadzora kako bi osigurao pokrivanje avansa za službena putovanja u roku od 15 dana nakon povratka sa putovanja", bila je preporuka revizora za Ured premijera.

U vezi s troškovima avansa od strane zaposlenih u javnom sektoru i kontrolu tih troškova, list "Zëri" je uputio pitanje dužnosnicima Ministarstva finansija (MF), no isti nisu ništa odgovorili do utorka. S druge strane, predstavnici društva kažu da povećanje troškova od avansa govori o zloupotrebi javnog novca.

"Samo enormno povećanje avansa bez ikakvog opravdanja u normalnim zemljama bi bilo kvalifikovano kao zloupotreba javnog novca", rekao je za "Zëri" Fidan Kalaja iz Pokreta "Fol".

Prema njegovim riječima, toliko povećanje ovih troškova za ovu godinu pokazuje da u javnim institucijama postoji logika korišćenja javnog dobra u lične svrhe. On je dodao da kako bi se izbjegla ova situacija ove institucije trebaju povećati odgovornost prema građanima Kosova time što će ih izvjetiti i informisati kako se troši javni novac koji je ujedno i novac poreskih obveznika na Kosovu. Kalaja je rekao da postoje organizacije civilnog društva koje prate različite sektore putem koji institucije troše javni novac.

"Čak je i u slučaju avansa bilo praćenja ovih troškova i prije tri godine zbog objavljivanja nasilnog slučaja od strane jednog visokog državnog služenika i snažnim pritiskom od strane medija i organizacija civilnog društva došlo je do toga da se ovaj službenik smjeni", potencirao je Kalaja, dodavši da je ovaj slučaj bio samo u svrsi bacanja prašine u oči građanima Kosova od strane Vlade kako bi stvorili mogućnost "javne zloupotrebe" i iskoristili jaz nedostatak transparentnosti o trošenju javnog novca prilikom zloupotrebe sa avansima".