Nepoštovanje Zakona o radu

Mnogi kosovski radnici u javnom sektoru i dalje rade bez ugovora o radu. Iz Inspektorata rada kažu da je ovo nepoštovanje Zakona o radu, dok vlasnici mnogih lokala kažu da čine maksimum da svaki radnik ima ugovor. Samo tokom 2012. godine od strane Inspektorata rada evidentirano je 3 hiljade i 340 radnika bez ugovora o radu. U međuvremenu, samo u prvom tromjesečju 2013, Inspektorat rada je evidentirao 880 radnika bez ugovora.

Ilmi Krasniqi, vlasnik kafića u glavnom gradu, koji nije želeo da mu se spomene ime kafića rekao je da ima radnika koji nema ugovor o radu, ali ovo, prema njegovim riječima je zbog veoma česte promjene radnika.

"Imam oko 7 radnika. Nemaju svi ugovore o radu. Oni koji imaju ugovore imaju ih na neodređeno vrijeme, ne na jednu ili na dvije godine, pošto naš biznis zavisi od sezone do sezone. Leti imamo više posla i normalno je da nam je potreban veći broj konobara, dok zimi imamo manje posla, pa smo prisiljeni da sporazumno neke od njih otpustimo sa posla", rekao je Krasniqi.

S druge strane, glavni inspektor Basri Ibrahimi kaže da svaki posao mora biti uređen ugovorom o radu sa zaposlenikom.

"Nepotpisivanje ugovora o radu je protivzakonito, i obavezno je da svaki zaposlenik ima ugovora o radu, bez obzira na vrijeme koje će provesti na poslu", rekao je Ibrahimi.

Prema njegovim riječima, poslodavac obično kako bi pobjegao obavezama prema penzijskom osiguranju, odnosno postotku koji treba dati za svog zaposlenika ne nudi ugovor o radu zaposlenom.

"Tokom ljeta, poznato je da ima više posla pogotovo u hotelijerstvu i zbog toga ima poslodavaca koji ih drže i poslije radnog vremena i normalno ne kompenziraju im dodatne časove rada. Velik broj ne sklapa ugovore o radu kako bi pobjegli obavezama prema TRUST-u i zbog malog postotku koji treba dati za svog zaposlenika", rekao je Ibrahimi.

Iako nije dao tačan iznos kazni koje su oni izrekli tokom prošle godine i u ovom periodu 2013. godine za poslodavce koji drže radnike bez ugovora o radu, on je ipak dodao da su izrekli veliki broj kazni. Ibrahimi je rekao da se kazne kreću od hiljadu eura, koja ja najniža kazna, do najviše koja iznosi 10 hiljada eura.

S druge strane, vlasnici lokala kažu da zapošljavajući mlade kao konobare ne čine nikakvo kršenje, i kako kažu, oni "smanjuju nezaposlenost u zemlji", te da se ova pojava i od samog glavnog inspektora Ibrahimija vidi kao normalnom.

"Ako ovo gledamo sa strane poslodavca, realno i oni su u pravu, jer ipak oni zaposle osobe koje su bez posla, a mi realno pokušavamo da svima damo informacije, kako ne bi kršili Zakon o radu, da i biznisi ne budu kažnjeni, pošto se zna da i hotelijerstvo je očito vrlo krhko u našoj zemlji", rekao je Ibrahimi.

I dok se zna da su oni koji rade kao konobari uglavnom mladi i oni sami ne vide važnim da imaju ugovore o radu.

"Imam ugovor o radu, ali u njemu nije određen rok do kada ću raditi. To je ugovor bez roka, i zbog toga vlasnici mogu veoma lako manevrisati sa nama, pošto mogu kada žele da nas otpuste sa posla", rekao je Besart Hoxha, konobar u jednom lokalu u Prištini.