Raspisuju se na cijeloj teritoriji Kosova

Iako je ostalo još nekoliko mjeseci do raspisivanja datuma lokalnih izbora od strane predsjednice države, Atifete Jahjage još uvijek je nejasno da li oni mogu biti organizovani i u opštinama na sjeveru zemlje nastanjenim većinskim srpskim stanovništvom. Dok čelnici institucija izražavaju uvjerenje da će lokalni izbori biti održani u cijeloj zemlji, uključujući i sjever, politički analitičari kažu da o sjeveru odlučuje Srbija.

Glasnogovornik Predsjednice Kosova, Arbër Vllahiu je rekao da procedure koje će uticati na izbore na sjeveru su iste kao i dosadašnje.

"Lokalni izbori se raspisuju na cijeloj teritoriji Republike Kosova istovremeno i predsjednica će djelovati u skladu sa zakonom i Ustavom Republike Kosovo i raspisaće ih u zakonski određenom roku", rekao je Vllahiu.

Prema njegovim riječima, kontinuirani je stav predsjednice Republike Kosova, Atifete Jahjage, od prvog dana njenog mandata, da stanje u ovom dijelu zemlje zahtjeva uspostavljanje reda i vladavine prava kao i prostiranje ustavnosti i zakonitosti Republike Kosova na čitavoj teritoriji.

"Sporazum postignut u Bruxellesu između premijera dviju zemalja, treba se provesti u potpunosti kako bi se olakšao život građana, kako bi se raspustile ilegalne i paralelne strukture i kako bi se uspostavila lokalna legalna i legitimna vlast koja je izabrana od samih građana ovog dijela, putem izbornog procesa Republike Kosova", rekao je Vllahiu.

Nadalje, prema njegovim riječima, kako piše list "Zëri", građani srpske nacionalnosti na sjeveru Kosova su ravnopravni građani Republike Kosovo, uživaju sva prava kao i svi ostali građani i potrebno je njihovo uključivanje u društvo i institucije Kosova kao njihova slobodno izražena volja putem izlaska na izbore.

"I Republika Srbija se složila sa sporazumom u Bruxellesu, kao ravnopravna strana, da više ne finansira dosadašnje ilegalne i paralelne strukture i da ih ne organizira i ne pomaže im", rekao je on.