Više od 65 prijavljenih Bošnjaka

Na regrutiranje manjina će uticati nekoilko regionalnih faktora, ali vlasti na Kosovu čine ozbiljne napore kako bi obezbijedila raznolikost u Kosovskim snagama sigurnosti.

Kosovske snage sigurnosti nadaju se da će ostvariti raznolikost u svojim redovima.

Manjine su pokazale interes za služenje u Kosovskim snagama sigurnosti nakon što su prištinske vlasti obavile široku kampanju u cilju podsticanja uključivanja, kažu stručnjaci za pitanja sigurnosti.

Preko 200 kandidata je odgovorilo na poziv za nove regrute u tim snagama početkom aprila.

"Od ukupno 224 kandidata, ima 65 Bošnjaka, 54 Srbina [i] 36 Turaka," izjavio je za SETimes Ibrahim Shala, šef odjeljenja za štampu pri ministarstvu za Kosovske snage sigurnosti.

"Zagarantovani su pristojna plata i mogućnost napredovanja u karijeri, kao i to da ćete biti dio strukture koja obezbjeđuje sigurnost u zemlji, i to su dovoljni motivi za aktivno članstvo," izjavio je Shala.

Lako naoružane Kosovske snage sigurnosti uspostavljene su 2009. godine, u skladu s Ahtisaarijevim planom, i sastoje se od 2.500 aktivnih i 800 rezervnih članova multietničkog sastava. One su primarno zadužene za reakcije na krizne situacije.

Nedavnim pozivom ima se za cilj povećati sveukupno članstvo manjina na preko deset posto, što bi bilo povećanje od dva posto.

Kako bi se taj cilj ostvario, ministar Kosovskih snaga sigurnosti Agim Çeku organizovao je niz sastanaka na srpskim lokalitetima, u cilju uvjeravanja potencijalnih regruta da odgovore na poziv i da se prijave.

Boban Maksimović, Srbin, pridružio se tim snagama 2005. godine, kad je to bio Kosovski zaštitni korpus, i odlučio se na daljnju službu kad je on 2009. pretvoren u Kosovske snage sigurnosti.

"Ja bih ohrabrio sve nezaposlene mlade da se prijave na tu poziciju, jer nemaju se zbog čega brinuti. To je struktura koja funkcioniše normalno i njeni članovi imaju sjajnu budućnost," izjavio je Maksimović za SETimes.

Maksimović kaže da su kosovski Srbi pokazali interes tokom zadnjeg poziva na regrutaciju, uključujući i one starije od 25 godina, ali su bili podobni samo kandidati od 18 do 25 godina starosti.

Same snage predstavile su se u dvije verzije, za Srbe i nesrbe, kako kaže Florian Qehaja, izvršni direktor prištinskog Centra za sigurnosne studije.

Grupa nesrba je dobro zastupljena i tu nema problema, izjavio je Qehaja, ali je rekao da još uvijek postoji problem s integracijom Srba u te snage.

"Povezanost [Kosovskih snaga sigurnosti] s ranijim sigurnosnim institucijama, a posebno s [Oslobodilačkom vojskom Kosova], te pozivi Beograda Srbima na Kosovu da se ne pridružuju [tim snagama] imat će uticaja u obeshrabrivanju Srba [za pridruživanje]," izjavio je Qehaja za SETimes.

Pretvaranje tih snaga u vojsku, o čemu se trenutno raspravlja, Beograd i srpski predstavnici na Kosovu će iskoristiti za dodatno obeshrabrivanje za angažman u tim snagama.

Međutim, Qehaja je rekao da je kampanja za regrutaciju manjina pokazala pravu privrženost.

Izgleda da je Priština shvatila, kaže on, potrebu za aktivnijim metodama za društvenu integraciju i socijalizaciju manjina.

"Primjeri iz regiona pokazuju da pripadnici manjinskih zajednica nisu dovoljno dobro primljeni u većinskim zajednicama, što je rezultiralo njihovim dobrovoljnim povlačenjem na samom početku," izjavio je Qehaja.