Bernd Borhart u posjeti Gnjilanu

Šef Eulexa Bernd Borhart izjavio je danas da je Eulex spreman da primjeni svaki novi sporazum postignut između Prištine i Beograda.

Borhart je ovo izjavio tokom posjete prelaza Bela Zemlja (prelaz 5) kod Gnjilana, gdje se sastao s pripadnicima pogranične policije Kosova i carine i s njihovim kolegama iz Eulexa koji su stalno prisutni na tom i na pet drugih prelaza između Kosova i Srbije, od početka primjene sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.
"Ovdje se bavimo sporazumima o graničnim ili administrativnim prelazima i to teče glatko. Kolege nisu prijavile nijedan veći problem, a manje stvari se mogu rješiti. Naravno, spremni smo da primjenimo svaki novi sporazum postignut između Prištine i Beograda", rekao je Borhart. 
Šef Eulexa je posjetio danas i Osnovni sud u Gnjilanu, gdje se sastao s predsednikom suda Zuhdijem Hazirijem i lokalnim sudijama, gdje je obavješten o radu sudstva u regionu i o saradnji sa Eulexovim sudijama. 
"Mislim da je sud u Gnjilanu veoma dobar primjer saradnje. Sve predmete rješavamo u mješovitim većima. Ovo je dio mog cilja za našu saradnju sa sudstvom, da što je više moguće zajedno rješavamo stvari", rekao je Bernd Borhart. 
On je dodao da je prioritet misije da se proširi i produbi partnerstvo u drugim oblastima vladavine prava u kojima je Eulex uključen ocjenjujući da je to pravi put.