Kosovska vlada potvrdila

Na zahtjev visoke predstavnice EU Catherine Ashton kosovska delegacija se danas vraća za Bruxelles, kako bi nastavila sastanke u sklopu dijaloga s predstavnicima Srbije.

"Premijer Republike Kosova Hashim Thaçi i ostali članovi kosovske delegacije u međudržavnom dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, nakon zahtjeva visoke predstavnice EU, baronice Catherine Ashton, vraćaju se sa ljubljanskog aerodroma za Bruxelles kako bi nastavili sastanke u okviru dijaloga", navodi se u saopštenju Vlade Kosova.
Dodaje se da će državna delegacija Kosova, predvođena premijerom Thaçijem nastaviti angažman na postizanju sporazuma između Kosova i Srbije, a u korist mira, regionalne stabilnosti i integrativnih procesa svih zemalja regiona, javio je dopisnik agencije Anadolija.
U međuvremenu je kosovska ministarka za evropske integracije Vlora Qitaku na svom Tvitter nalogu napisala da se delegacija Prištine vraća u Bruxelles, gdje će se sutra nastaviti dijalog.
"Potreban nam je sporazum ne samo zbog normalizacije odnosa, već i zbog toga da bi mogli da se fokusiramo na reforme", napisala je ona.
Deveta runda dijaloga između Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije, koja je trajala 15 sati, završena je kasno sinoć bez dogovora. Visoka predstavnica EU Catherine Ashton pozvala je Beograd i Prištinu da razmotre ponuđene prijedloge i vide da li dogovor može biti postignut, te podsjetila da do ponedeljka ima još malo vremena.