Kosovski analitičar Arifaj za AA

Koplja se još lome oko zahtjeva Hashima Thaçija da Srbija dozvoli Kosovu učlanjenje u evropske i međunarodne organizacije, smatra analitičar Ardian Arifaj.

Nakon devete runde dijaloga Kosova i Srbije u Bruxellesu jasno je da međunarodna zajednica diktira i agendu i dinamiku procesa, ocijenio je Ardian Arifaj iz Kosovskog instituta za politička istraživanja i razvoj u izjavi za agenciju Anadolija. To znači da će, kaže Arifaj, sigurno biti još neke runde dijaloga i da će se postići nekakav dogovor.
"Vidimo da Beograd razumije da mora nešto da prihvati, jer su u pitanju ne samo proces dijaloga sa Kosovom, nego i evropske integracije Srbije. S druge strane, za Prištinu je možda lakše jer ona samo čeka da se nešto promijeni na bolje na sjeveru Kosova. Njima je prihvatljiv predlog koji je dao Bruxelles, ali još uvijek nije prihvatljiv za Srbiju", kazao je Arifaj
On kaže da je na posljednjoj rundi dijaloga, održanoj juče, najsporniji bio zahtjev kosovskog premijera Thaçija da se kroz sporazum Srbija obaveže da će omogućiti članstvo Kosovu u međunarodnim organizacijama.
"Naravno da i Kosovo traži da u ovom procesu dobije nešto, a ne samo druga strana da dobije. Kosovo traži da Srbija, iako ne priznaje Kosovo kao državu, barem prizna da Kosovo postoji i da ne opstruiše učlanjenje Kosova ne samo u evropske organizacije, nego u sve druge svjetske organizacije, kao što su Ujedinjene nacije. To izgleda nije prihvatljivo za Srbiju i tu se još lome koplja i možda će još biti nekih pokušaja da se to nekako pomiri", istakao je.
Zajednica srpskih opština na Kosovu će svakako dobiti određena ovlašćenja, ali još se ne znaju detalji, smatra Arifaj.
"Opet, sve je na nivou spekulacija. Nismo nikada vidjeli taj prijedlog. Ovaj proces ostaje potpuno netranspatrentan i za građane Kosova i za građane Srbije i zbog toga vidimo tu dramu, kao juče, kada smo sve vrijeme dobijali različite informacije iz Beograda i Prištine, da je premijer Kosova Thaçi napustio sastanak, a onda vidimo na Twitteru i Facebooku da se to sa kosovske strane demantuje, da oni nisu napustili sastanak, nego su uzeli pauzu. Sve to možda zvuči dramatično, ali je to znak da cio proces nije transparentan i to je zapravo najveći minus ovog procesa."
Međunarodna zajednica neće dozvoliti da se na Kosovu ponovi Bosna
Ardian Arifaj ističe, govoreći o Ahtisaarijevom planu granica, i između Kosova kao funkcionalne države i Bosne kao nefunkcionalne države, da Kosovo i međunarodna zajendica neće dozvoliti da se ponovi Bosna.
"Oni (međunarodna zajednica) će definitivno da ubijede obje strane da se dogovore ne samo o sjeveru Kosova, nego i o svim otvorenim pitanjima da bi međunarodna zajednica mogla da se povuče sa Balkana do kraja ove godine. Znači, definitivno, biće nekog dogovora. Ono što je bolje za Kosovo u odnosu na Srbiju je to što su interesi Kosova paralelni sa interesima i Bruxellesa i Washingtona i to je da nađe neko rješenje koje će donijeti dugotrajan mir, stabilnost i prosperitet Kosova, a to je Ahtisaarijev plan.”
Kad je riječ o realizaciji eventualnog sporazuma između Kosova i Srbije na sjeveru Kosova, gdje većinsko srpsko stanovništvo ne želi integraciju u kosovsko društvo, Arifaj smatra da ne bi trebalo da bude problema i da Beograd neće dozvoliti eskalaciju situacije.
Dolazak novog kontigenta američkih turpa u sastav KFOR-a
"Sigurno ima nekih u sjevernom dijelu Kosova kojima ne odgovara nikakva promjena ni na bolje ni na gore, ni zakoni Kosova ni zakoni Srbije. Oni su, međutim, manjina tamo. Vidjeli smo posljednjih meseci neke bombe i granate, ali ono što se vidi uvijek je da Beograd kontroliše situaciju na sjeveru", kaže Arifaj.
On dodaje i da novi kontigent američkih trupa, u okviru KFOR-a, koje će ići na sjever Kosova, nisu rezervne trupe nego su jedinice koje su do sada bile u Iraku i Afganistanu, što takođe govori da su i oni odlučni da se ovo poglavlje završi.