Većina njih drže po dva radna mjesta

Privatne zdravstvene klinike u zemlji, u posljednje vrijeme su postale veoma profitabilne firme, budući da u njima ljekari uspjevaju osigurati veoma velika primanja. Za razliku od privatnog sektora, lječnici vide malo koristi od javnog sektora. Trenutna mjesečna plata direktora Hitne službe u Kliničkom univerzitetskom centru, Basri Lenjanija je negdje oko 500 eura.

Međutim, ovu sumu novca bez ikakvog problema u toku pet sati rada uspjevaju da sakupe neki od lječnika u svojim privatnim ordinacijama blizu Kliničko univerzitetskog centra.

I dalje veliki broj lječnika u zemlji drže po dva radna mjesta. Većina njih do podneva radi u javnim klinikama. U međuvremenu, u popodnevnim satima idu u privatni sektor, gdje rade zavisno o zahtjevima koje imaju.

Pouzdani izvori lista "Zëri" su rekli da većina ljekara čuvaju radna mjesta u državnom sektoru, ne kako bi zaradili novac, nego kako bi stvorili veze sa pacijentima, koje teraju da se liječe na njihovim privatnim klinikama, a što se svakim danom sve više i više povećava.

Doktor Hasan Jakupi kaže da je godinama radio kao ljekar u državnom sektoru. No od 2002. godine kaže da se opredjelio samo za privatni sektor.

"U privatnom sektoru zarada je veća, i ja sam se opredjelio za to", rekao je on.

S druge strane, ljekari koji rade samo u javnom sektoru se žale da od posla kojeg odrade ne mogu osigurati egzistenciju za njihove porodice. Basri Lenjani kaže da od plate koju dobija kao direktor u Hitonoj službi ne zna kako izaći na kraj svakog mjeseca. On kaže da za posao koji obavlja u toku jednog mjeseca na njegovom žiro računu dobija samo 503 eura.

"Moram se zadužiti kako bi nekako dogurao do kraja mjeseca. Za posao koji mi obavljamo plate su veoma male. A i kada uporedimo naše plate sa platama u drugim javnim kompanijama osjećamo se uvrijeđenima", kazao je on.

Prema njegovim riječima bilo koji ljekar koji radi u javnoj klinici ima problema izići sa primanjima do kraja mjeseca.  

"Ja sam direktor Hitne službe u Kliničkom univerzitetskom centru i sa moralne strane gledano ne mogu raditi u mojoj profesiji nakon kraja radnog vremena. Ali veliki broj ljekara radi. Oni kod privatnjaka zarađuju mnogo više od nas koji radimo u javnom sektoru", rekao je on.

Lenjani kaže da je izjednačavanje plata u zemlji od izuzetne važnosti, pošto, prema njegovim riječima, plata jednog čistača u jednoj javnoj komapniji je mnogo veća u odnosu na ljekara specijalistu u Kliničko univerzitetskom centru. Lenjani kaže da Kliničko univerzitetski centar je posljednja riječ medicine u zemlji.

"Za male poslove neki pacijenti biraju privatne klinike, ali kad se zdravlje pacijenta pogoršava onda jedina opcija ostaje Kliničko univerzitetski centar, jer ih privatne klinike ne prihvataju", dodao je on.