Nada, ali od nade vajde nema

Obećali su im da nakon povratka na Kosovo će im izgraditi kuće i da će ih snadbjevati namirnicama najmanje šest mjeseci, ali to se nije dogodilo, piše list "Zëri".

Lutfi Rexhepi zajedno sa suprugom i dvoje djece su za vrijeme rata otišao u Lion u Francuskoj, ali francuska država ih je vratila pošto nisu dobili papire za boravak.

Rexhepi je rekao da se nadao da kada se bude vratio na Kosovo barem će dobiti podršku od države da se prilagodi nakon povratka, ali takva stvar se nije dogodila.

"Obećali su nam da kada se budemo vratili da će nam pomoći sa namirnicama najmanje šest mjeseci, ali meni lično ništa nisu dali", rekao je Rexhepi.

Za porodicu Rexhepi sada je prošlo već godinu dana kako nisu dobili nikakvu pomoć od vlasti.

"Imam malu djecu, sada jedno ide u pretškolsko, a drugo je još manje, nisu imali kontakte sa francuskom djecom, tako da sada nastavljaju da utvrđuju svoju oklinu", rekao je Rexhepi.

On je također izjavio da je sada zatražio od strane Ministarstva unutrašnjih poslova da mu izgrade kuću, pošto živi u kuću svojega brata.

"Nadam se da će mi uskoro izgraditi kuću, podnio sam sva dokumenta koja su mi tražili, jer imam potrebu za kućom kao i svi drugi", kazao je Rexhepi.

S druge strane, iz Ministarstva unutrašnjih poslova kažu da svaka povratnička porodica na Kosovu je pod njihovom zaštitom najmanje godinu dana.

"Sa propisima na snazi mi vršimo brigu u jednogodišnjem razdoblju, a zatim su opštine te koje trebaju poduzeti brigu o tim slučajevima. Međutim, neke od najugroženijih kategorija su pod našom brigom na duže vrijeme", rekla je službenica za informiranje Ministarstva, Rroksana Qarri.

Ona je pojasnila i postupak za porodice koje se vrate na Kosovo.

"Mi smo ih na početku čekali na aerodromu i imamo jednu kancelariju koja djeluje 24 sata dnevno. Tu ih registrujemo i pitamo ih da li imaju potrebu za pomoć. Ukoliko slučajevi imaju potrebe za smještajem, najprije ih smještemo u privremenom centru na razdoblje od sedam dana. Nakon ovog vremena putem regionalnih koordinatora nalazimo im stanove pod kirijom u opštini iz koje dolaze, i ove porodice automatski na preporuku opštinskih institucija dobijaju iz higijenske i pakete sa hranom. Za održivu reintegraciju mi im izgrađujemo kuće ukoliko imaju zemlju na svoje ime i na početku im pomažemo sa projektima za generiranje prihoda", rekla je ona.

Prema njenim riječima, godišnji budžet koje Ministarstvo unutrašnjih poslova je izdvojilo za ove porodice iznosi 3.2 miliona eura, dok u toku jedne godine na Kosovu se prisilno ili dobrovoljno vrati oko 5000 osoba.