Intenzivirati napore na njegovom pronalaženju

Kosovo će biti prva zemlja Balkana koja će koristiti internet e-Trace sistem u borbi protiv šverca vatrenim oružjem.

Kosovo je nedavno postalo jedna od 37 zemalja svijeta -- te jedina na Balkanu -- koja je stupila u globalno partnerstvo u borbi protiv organizovanog kriminala, šverca oružjem i terorizma.

Vlada će dobiti slobodan pristup internetskom sistemu eTrace, koji se koristi za praćenje ilegalnog naoružanja. Primjena omogućuje analizu podataka o praćenju vatrenog oružja koji mogu pomoći u identifikaciji obrazaca šverca i geografskih profila kriminalnih žarišta i mogućih izvora ilegalnog vatrenog naoružanja.

Mentor Vrajolli, analitičar kosovskog Centra za sigurnosne studije, izjavo je da bi taj program "mogao pomoći institucijama za vladavinu prava na Kosovu da preuzmu istaknutiju ulogu u borbi protiv organizovanog kriminala i njegovoj prevenciji na regionalnom nivou," pošto šverc predstavlja regionalni problem, a Kosovo će postati jedina zemlja na Balkanu s takvim aranžmanom.

Kosovo je aktivno u nekoliko ključnih procesa u okviru međunarodnih odnosa, uključujući i pokušaje da ispuni uslove za liberalizaciju viza i tekuće pregovore sa Srbijom.

Vrajolli je izjavio da Kosovo treba ostvarivati stalan napredak u cilju pridruživanja procesu evropskih integracija, te je dodao kako bi količina ilegalnog naoružanja koja, kako se smatra, postoji u zemlji mogla ugroziti evropske težnje zemlje.

U izvještaju Kosovskog foruma za sigurnost iz 2012. kaže se da je na Kosovu u periodu 2000-2011. zaplijenjeno 17.142 komada naoružanja. Prema izvještaju UN-ovog Razvojnog programa za 2011. godinu, na Kosovu postoji preko 330.000 komada ilegalnog naoružanja.

"Jačanjem vladavine prava na Kosovu doprinosi se sužavanju korijena organizovanog kriminala u regionu, čime se olakšava institucijama za vladavinu prava iz drugih zemalja da prate te pojave," dodao je Vrajolli.

Iz kosovske policije saopšteno je za SETimes da će taj aranžman doprinijeti većoj sigurnosti u zemlji.

"Ovaj memorandum će zasigurno pomoći policiji Kosova da povisi svoje kapacitete u pronalaženju ilegalnog naoružanja i borbi protiv organizovanog kriminala," kaže se u pisanom saopštenju policije. "Njime će se povisiti nivo bezbjednosti građana Kosova i doprinijeti rastu nivoa sigurnosti u regionu."

U sklopu tog sporazuma, Kosovo i još 35 zemalja radit će u saradnji s Agencijom za suzbijanje alkohola, duhana i vatrenog oružja SAD-a, koja u sklopu Ministarstva pravde SAD-a radi na borbi protiv nasilnog kriminala.

Taulant Hodaj, predsjednik Inicijativne grupe Alpbach Kosovo, pridružene članice Evropskog foruma Alpbach, izjavio je za SETimes da taj aranžman ima pozitivnog uticaja na Kosovo kao državu.

"Taj aranžman služi tome da Kosovo ostvari pristup različitim programima kojima je svrha borba protiv transporta ilegalnog naoružanja," izjavio je Hodaj.

Ministar unutrašnjih poslova Bajram Rexhepi izjavio je da će se tim sporazumom povisiti nivo sigurnosti u regionu, te da je "on posebno važan u međunarodnoj borbi protiv terorizma."

Građani Kosova pozdravili su tu vijest, rekavši da ilegalno naoružanje predstavlja legitimnu opasnost.

Rron Dema, student iz Prištine, izjavio je da je nekoliko nedavnih incidenata uz upotrebu oružja izazvalo zabrinutost.

"Volio bih da se tim sporazumom omogući pronalaženje i otkrivanje ilegalnog oružja, jer time će naše društvo postati bezbjednije," izjavio je Dema za SETimes.

Ajshe Kelmendi, koja radi u prodavnici u prištinskom predgrađu Kosovu Polju, kaže da na broj komada ilegalnog naoružanja u rukama građana najbolje ukazuje broj incidenata tokom ljeta i na svadbama, gdje priličan broj ljudi pretrpi povrede od nekontrolisane slavljeničke paljbe.

"Nadam se da će vlada, a posebno kosovska policija, uzeti konfiskaciju ilegalnog oružja vrlo ozbiljno, i željela bih da taj novi sistem bude uspješan," kaže Kelmendijeva za SETimes.