Priština već učinila brojne kompromise

Premijer Hashim Thaçi, obavijestio je ministre u Vladi da kosovska strana prihvaća nastavak dijaloga sa Srbijom, uz posredovanje Evropske unije.

Thaçi je na sjednici Vlade naveo da je Priština već učinila brojne kompromise tokom pregovora, kako je naveo, nadajući se okončanju historijskog konflikta u regiji.
"Priština će se maksimalno zalagati da se ovaj proces uspješno okonča, ali u isto vrijeme treba da se poštuju zakoni i ustav Kosova, zato smo u stalnom kontaktu sa visokom predstavnicom Ashton i njenim kabinetom koje smo podsticali da nastave zalaganja da se postigne mir i stabilnost“, kaže Thaçi.

Nejasne poruke

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je u srijedu da očekuje da će uskoro doći do napretka u cilju postizanja dogovora u dijalogu Beograda i Prištine navodeći da iz Srbije u posljednje vrijeme dolaze poruke "teško razumljive za EU", koja očekuje konkretne poruke.
"Očekujem da će u sljedećih nekoliko sati ipak doći do proboja i da će državni vrh Srbije, kada se vrati iz New Yorka i Moskve, biti u stanju da realnije procijeni i da adekvatnu poruku, onu koja će govoriti da bi trebalo iskoristiti ovaj historijski trenutak za pronalaženje održivog rješenja", kazao je Kacin za Deutsche Welle.
On je, međutim, rekao i da će "poteškoća na liniji Beograd - Brisel" biti sve dok Beograd ne bude slao "jasne poruke koje znače isto na svim jezicima", ocjenjujući da iz Srbije u posljednje vrijeme dolaze poruke koje su "teško razumljive za Evropsku uniju".
Biti će poteškoća dok Beograd ne bude 'slao jasne poruke koje znače isto na svim jezicima', rekao je Jelko Kacin.
Iako kaže da je ubijeđen da će "uskoro doći do rješenja" koje će Srbiji omogućiti dobijanje datuma za početak pregovora, Kacin je ponovio da EU od Beograda očekuje konkretne poruke.
"Visoka predstavnica Evropske Unije Catherine Ashton ne pristaje da se ponovo kupuje vrijeme već traži konkretna rješenja. Ako su ona održiva i prihvatljiva onda se odmah može sazvati slijedeća runda i postići dogovor. Ako je to samo nešto u načelu i bez konkretnog rješenja, onda to nije ono što mi očekujemo", kazao je Kacin.
Rusija podržava stav Srbije po pitanju Kosova, ali smatra da je rješenje tog pitanja privilegija Srba, izjavio je u srijedu u Moskvi ruski premijer Dmitrij Medvedev.
"Ne trebamo mi „gurati“ taj proces, već Srbija. Vi trebate biti u najvećoj mogućoj mjeri zainteresovani za valjano rješavanje tog pitanja", rekao je Medvedev.

Podrška Rusije

Ruski premijer je dodao da polazi od toga da političke nijanse, odvojene razgovore i suštinski interes po tom pitanju treba da inicira srpska strana.
On je, za zajedničkoj konferenciji za novinare poslije susreta sa premijerom Ivicom Dačićem, rekao da Rusija shvata koliko je kosovski problem važan za prijatelja Srbiju, i da se to pitanje uvijek pokreće u razgovorima.
Prema njegovim riječima, u posljednje vrijeme stekao je utisak da se od "Rusije očekuje više nego od same Srbije".
"To nije ispravno. Vi trebate odlučiti kakav stav zauzeti", istakao je Medvedev.
Prema njegovim riječima, tu temu treba pokretati i pred UN i u pregovorima sa EU. Medvedev je podvukao da će Rusija podržati Srbiju po tom pitanju.
"Uvijek ćemo podržavati stav koju bude formulisali rukovodioci Srbije", poručio je Medvedev.
"Srbija mora odlučiti kakav stav zauzeti", istakao je Medvedev.
Premijer Srbije je rekao da Srbija ima namjeru nastaviti dijalog o kosovskom pitanju i doći do održivog rješenja.
"Srbija ne može da prihvati principe koji su u osnovi te varijante dokumenta, jer oni ne garantuju punu bezbednost i zaštitu prava srpskog stanovništva na Kosovu", istakao je Dačić, dodavši da potpisivanje takvog dokumenta ne bi dovelo do konačnog i održivog rješenja.
Izvor: Al Jazeera i agencije