Na Kosovu postoje "Supermeni" koji drže po 5 radnih mjesta

Jakup Krasniqi je rekao da veliki biznisi na Kosovu koji ne plaćaju porez državi su direktno povezani sa lideri političkih partija. Ne spominjući imena, Krasniqi je rekao da je i kriminal na sjeveru povezan sa kriminalom u južnim dijelom. Prema njegovim riječima, nedostatak stranih investicija je zbog "određenih krugova" koji traže da budu dio kolača stranih investitora.

Na današnjoj redovnoj sjednici Skupštine Kosova, predsjednik Skupštine Jakup Krasniqi je iznio optužbe na račun političkih partija da su one povezane sa kriminalom i ekonomskom korupcijom.

Ne spominjući imena partija ili biznisa, Krasniqi je rekao da neke kompanije su privilegovane da ne plaćaju finansijske obaveze a sve zbog veza koje imaju sa visokim rukovodiocima političkih partija.

"Nije ni čudo da su velike trgovačke kompanije koje ne plaćaju carinu vezane sa visokom politikom političkih partija. Jedan dio velikih kompanija koje ne plaćaju porez niti PDV, ni carine, ja smatram da su dio organiziranog kriminala koji potkopava razvoj zemlje", rekao je Krasniqi u Skupštini Kosova.

Predsjednik Skupštine je govorio i o kriminalu i korupciji na sjeveru, rekavši da postoje direktne veze i sa južnim dijelom Mitrovice.

"Sa kim je povezan organizirani kriminal na Sjeveru sa organiziranim kriminalom na Jugu. I nemoguće je da se jedan organizirani ekonomski kriminal na Sjeveru Kosova razvije bez organiziranog ekonomskog kriminala na jugu", rekao je on.

Tokom govora, krasniqi je predložio da svi zaposleni sa visokim platama i sa više od jednog radnog mjesta plaćaju viši PDV.

On je dodao i svoju dilemu kako jedan državni rukovodioc može imati do 5 radnih mjesta i bude u stanju da sve uspješno izvršava.

"Šta su ti ljudi. Supermeni koji mogu izvršiti i po pet radnih mjesta? Mogu li izvršavati sve obaveze kako zahtjevaju zakona Kosova? Nemoguće je, pa zbog toga ti ljudi koji drže službene dužnosti, oni svakog dana krše zakon. Svakog dana rade ilegalne radnje i niko ih ne dira", rekao je krasniqi.

On je rekao da su mu međunarodni partneri rekli da ne dolaze ulagati na Kosovu, jer im je tražen novac.

"Mnogi ulagači, određeni krugovi na Kosovu žele da uzmu dio kolača u njihovim investicijama. A ko će biti taj ozbiljan strani investitor koji će doći da uloži na Kosovu kada mu neko želi uzeti udjela u njegovom poslu znojem stečenom", dodao je on.

Prema njemu, na Kosovu nedostaje volja parlamentarnih političkih stranaka da zaustave loše korupcijske politike nad lokalnim i međunarodnim kompanijama.