Žalili se ali odgovor je bio negativan

Hysen Boroci zajedno sa desetinom Albanaca radi u misiji Ujedinjenih nacija u Sudanu i ostalim zemljama Afrike ali Organizacija Ujedinjenih nacija opovrgava njihovo pravo da se izjašnjavaju kao Albanci sa Kosova, na osnovu podataka službenih dokumenata. Oni su prisiljeni birati Srbiju kao zemlju iz koje dolaze a za nacionalnost dužni su se izjasniti kao Srbi.

Boroci je rekao za portal "Tribuna" da su zbog ovog pitanja žalili i do Kancelarije generalnog sekretara Ban Ki-moona u New Yorku, ali odgovor je bio negativan.

"Ja sam nakon rata na Kosovu radio u UNMIK-u, a u aprilu 2008. godine otišao sam kao međunarodno osoblje UN-a u Sudanu. 2008. godine je bilo moguće da se registrujete kao Albanac iz Jugoslavije, ali posljednjih godina promjenili su i to i obavezali su nas da se izjašnjavamo kao Srbi iz Srbije.

"Dakle, ne samo da su ukinuli Jugoslaviju, oni nisu uveli Kosovo i albansko ili kosovsko državljanstvo", rekao je Boroci, koji radi kao električar u misiji UN-a pod nazivom UNAMID u Sudanu.