Beogradu je više stalo do teritorija

Premijer Kosova Hashim Thaçi smatra da će Srbi na sjeveru Kosova biti najveći gubitnici ako se ne postigne sporazum Beograda i Prištine.

Reagirajući na odgovor Vlade Srbije u kojem se odbija sporazum i traži nastavak pregovora, Thaçi je za NIN kazao da mu je "zbog toga žao, ali činjenica da su oni tražili nastavak dijaloga znači da se ovaj proces ne može još uvijek proglasiti neuspješnim".
Ako se sporazum ne postigne, najveći gubitnici bit će Srbi na sjeveru Kosova, smatra Thaçi i ističe da "nije korektno i fer od strane rukovodstva obiju strana da im uskrate nadu i vrate volju za boljim životom", prenosi Tanjug.
On, međutim, inzistira da na Kosovu ne mogu postojati paralelni sistemi u policiji i sudstvu, niti bilo kakva sličnost sa statusom Republike Srpske, jer su, kako kaže, okolnosti na Kosovu drugačije.
Thaçi tvrdi da je liderima u Beogradu "više stalo do teritorija nego do Srba", ali vjeruje da je došlo vrijeme da počnu odlučivati racionalno, a ne emotivno.
Kao jedan od sljedećih koraka on navodi izmjenu Rezolucije 1244 i zahtjev da Kosovo postane članica Ujedinjenih naroda.
"Zanimljivo je da nijedan predstavnik u Vijeći sigurnosti UN-a nešto tako nije odbio, niti je to komentirao. To je dobra poruka", kaže Thaçi.
"Ukoliko dodje do sporazuma, trebamo preuzeti odgovornost za njegovu implementaciju, koja slijedi poslije usvajanja akcionog plana s kojim bi se trebale usuglasiti obje strane u pregovorima", najavljuje premijer Kosova.
On veruje kako će do sporazuma doći i poručuje: "Lideri Srbije su dobrodošli u moj ured kada budu htjeli posjetiti Kosovo."