Pacijent ostavljen na milost i nemilost sudbini

Sumnjiva smrt pacijenta s inicijalima F. H. koja se dogodila 22. marta prošle godine data je u izvještaju Odjeljenja za vaskularnu hirurgiju Kliničko univerzitetskog centra Kosova (KUCK). Tokom istraživanja, Radio televizija Kosova (RTK) je osigurala izvještaj za Disciplinsku komisije KUCK-a, načinjenog od strane šefa ovog odjeljenje u to vrijeme, Elmi Ollurija, gdje stoji da je pacijent umro kao rezultat nemara na radu dežurnog ljekara.

"Dr. V. G. je te noći bio na poslu, ali iako je bolesnik F. H. bio u teškom stanju, kojeg je konstatovao i sam pomenuti doktor, on je ostavio pacijenta na milost i nemilost sudbini i oko 00:20 časova izašao sa klinike. Sljedećeg dana, u 07:13 minuta, vidio sam liječnika koji je došao na posao u civilnoj odjeći. Ne znajući za smrt pacijenta dao sam mu verbalno upozorenje, rekavši mu: Opet nisi bio na poslu? Obratio mi se: Tis e nemoj brinuti, znam ja šta radim. Doktor se nije vratio na kliniku iako su mu dežurne sestre telefonirale zbog teškog stanja gore navedene pacijentkinje", stoji u saopštenju.

Šef odjeljenja, Elmi Olluri, vjeruje da ga je ovo pismo stajalo uklanjanja sa posla. Odluka donesena od strane direktora KUCK-a, Nijazi Gashija dovela je do toga da se Olluri žali i Nezavisnom Nadzornom Odboru civilne službe Kosova, pošto njegov ugovor odgovara zakonu ovih radnika. Olluri se nije vratio na posao i nakon dvij konačne odluke koje je donio ovaj odbor.

Osim Odbora, direktor KUCK-a, Njazi Gashi nije sproveo ni odluku Opštinskog suda u Prištini. A sud je odlučio da se KUCK kazni zbog nepoštivanja odluke.

Direktor KUCK-a, Njazi Gashi opovrgava tvrdnje Ollurija, a svoju odluku opravdava nepoštovanjem procedura rada, kao i nezadovoljstvom radnik sa liječnikom Ollurijem.

S druge strane povodom slučaja liječnika V. G., Gashi podvlači da je poduzeo sve potrebne mjere.

RTK je kontaktirao oba liječnika. Elmi Olluri je odbio govoriti, rekavši da su organi ti koji se trebaju pozabaviti slučajem. "Ja sam završio svoj posao", rekao je on. A V.G. nije ni odgovorio na telefonske pozive i poruke.

Odstanjenje sa posla liječnika Ollurija, sumnjiva smrt pacijentkinje i gibitak historije bolesti preminule natjerale su Državno tužilaštvo da započne istrage. Glavni tužilac u Osnovnom tužilaštvu, Imer Beka izjavio je da istraga je započela na temelju nekih informacija koje su podnijetih u tužilaštvu.

Uprkos odluci ustavnog suda da odluke Nezavisnog Nadzornog Odbora civilne sluzbe Kosova su konačne, direktor KUCK-a ostaje pri stavu da ne sprovede nijednu odluku ovog Odbora. Gashi kaže da njegovo osoblje treba odgovarati toj instiruciji, pošto nisu civilni radnici nego radnici u javnom sektoru.