"Sjećajući se prošlosti na Kosovu"

Elizabeth Hess, dramaturg, američka glumica i producent, priču jedne Bošnjakinje silovane tokom rata u Bosni i Hercegovini postavila je na pozorišnom repertoaru. "Dust to Dust" je ime monodrame, u kojoj igra i sama Hess.

Ne znajući da će u martu 2013. godine izbiti rasprava o ženama silovanim tokom rata na Kosovu, njemačka nevladina organizacija "forumZDF" je izabrala da se bavi ovim pitanjem, među četiri radna studija. Ovo je treći studio u sklopu projekta "Sjećajući se prošlosti na Kosovu: Kulturno prisjećanje između činjenica i fikcije". A na ovom ateljeu je pozvana i Elizabeth Hess da prenese svoje iskustvo pisanja i stvaranja monodrame. Ona će voditi petodnevni studio, koji će se održati od 23. i 27. aprila. Studio će biti održan u teatru "Dodona". Konkurs za deset novih glumaca koji žele biti dio istraživanja tema iz prošlosti preko umjetničkih formi, sada je već otvoren.

"Mi ćemo istražiti temu silovanja za vrijeme rata, kao i njihovo predstavljanje u javnom diskursu, preko dokumentarnog teatra", rekla je Dorontina Basha, menadžerka projekta.

Ona kaže da će tokom pet dana studija, sudionici - koji će biti glumci, dramaturzi i mladi reditelji - na čelu sa Elizabeth Hess će istraživati tabue i koncepte "srama", koji oblikuju javni diskurs silovanja tokom rata na Kosovu, preko srama, glasa i slika. Dramaturginja Basha je uvjerena da dokumentarni teatar ima moć da donese priče koje mogu konstruktivno pridonijeti raspravama koje se spominju u društvu.

"Budući da postoje mogućnosti da se donosu stvarne priče - nefiksionalizovane - i da ih dijele, bez posredovanja, sa publikom u vrijeme kada te rasprave pokušaju ispisati iz javnog diskursa jer se smatraju 'tabu' ili 'teškim'", rekla je Basha, piše list "Koha Ditore".

Cio tekst možete pročitati u originalu OVDJE.