Nakon odbijanja Srbije da potpiše sporazum

Čelnik Pokreta "Samoopredjeljenje" Albin Kurti je rekao da je Srbija odbila potpisati sporazum, ne zato što nije bilo pogodno za nju, već zato što to nije bilo dovoljno za njene apetite. Albin Kurti je nazvao dobrom vijest da je Srbija odbila da ne potpiše ugovor, ali je rekao da će ovu vijest uništiti premijer Hashim Thaçi.

"Neprihvatanje sporazuma od Srbije je dobra vijest za Kosovo. Ovu dobru vijest može pokvariti samo premijer Thaçi. Da će Thaçi pokvariti ovu vijest može se vidjeti iz sinoćne izjave Vlade: 'Vlada Kosova nastavlja da vjeruje da je dijalog jedino rješenje i ostaje predana procesu". Srbija je izašla iz procesa i zatražila njegovo produženje. Vlada Kosova je zatvorila oči nad ovom činjenicom i izrazila predanost ovom procesu!", rekao je Kurti.

"Srbija nije prihvatila sporazum ne zato što to nije bilo u njenom interesu, već zato što to nije bilo dovoljno za njene apetite. Drugi razlog zašto je Srbija odbila ovaj sporazum jer ona se i dalje nada u Thaçija, stoga je i zatražila dodatni dijalog. Srbijanski zahtjev za dodatnim dijalogom je nada za dodatne ustupke sa Kosova. Srbija zna da je Thaçi slab, posebno spram međunarodnog faktora, te stoga želi produžiti ovu igru sa sudbinom Kosova", kazao je Kurti na konferenciji za medije.

Lider Pokreta "Samoopredjeljenje" je dodao da jučer, u ono što je pod nazivom "integriran pristup na sjeveru", gdje su se djelimično i premijeri složili, između ostalog, da će "do kraja aprila pripremiti projektni zadatak za angažovanje donatora na sjeveru". Uslove referenci će definirati strukturu, odgovornosti i procedure za ulaganje u sjevernoj Mitrovici".

Prema Kurtiju, dijalog bez uslova za Srbiju i o unutrašnjim pitanjima Kosova je oduvijek bio nepravedan prema Kosovu i njegova dogradnja samo dodaje štetu koju iskušavamo.

Nadalje "Samoopredjeljenje" i dalje nastavlja da se protivi dijalogu, pošto prema njima dijalog suspendira izgradnju države Kosovo.

"Moramo da se angažujemo i angažovaćemo se protiv ovog dijaloga i sporazuma sa Srbijom, u i van Skupštine, ne nadajući se da će apetiti Nikolića, Dačića i Vučića biti veći od bijede Thaçija", stoji dalje u saopštenju.