Protest "Samoopredeljenja" u Mitrovici

Pripadnici i pristalice pokreta "Samoopredjeljenje" protestovali su danas u južnom dijelu Mitrovice, iskazavši protivljenje eventualnom postizanju dogovora Beograda i Prištine u Briselu 2. aprila. Albin Kurti je upozorio: ukoliko dođe do sporazuma 2. aprila, onda će ovi protesti biti nastavljeni svenacionalnim demonstracijama u Prištini.

Na mitingu koji je održan pod sloganom "Ujedinimo se u Mitrovici" bilo je, prema procjeni policije, prisutno oko 2.000 Albanaca koji su nosili albanske i zastave SAD i uzvikivali parole usmjerene protiv vlade i premijera.

Na protestu je ocjenjeno da su razgovori između Prištine i Beograda štetni za Kosovo i da je tri dana prije održavanja osme runde razgovora kosovskog i premijera Srbije, Vlada Kosova odgovorna u svojoj neodgovrnosti jer je "Srbiju učinila dijelom odluke o jednom dijelu teritorije države Kosovo".

Lider pokreta "Samoopredjeljenje" Albin Kurti izjavio je na mitingu da protest koji su organizovali nije protiv Srba, već protiv Srbije koja, kako je rekao, instrumentalizuje građane protiv Albanaca.

Prema njegovim riječima, ako Briselu 2. aprila bude dogovora, "Samoopredeljenje" će demonstrirati protiv Vlade Kosova zbog izdaje.

"U ličnoj trgovini Thaçija, u Briselu se ne ujedinjuje Mitrovica, već se Srbi ujednjuju da podjele Mitrovicu", kazao je Kurti poručujući da se taj grad ne može dijeliti u dvije Mitrovice pošto je to jedinstven grad.
 
Okupljeni su nosili parole na kojima je bilo ispisano "Ne trgovini sa sjeverom Kosova", "Bez ujedinjene Mitrovice nema Kosova", "Thaçija damo, Trepču ne damo", "Hashim lopov", "Grad je jedan" i slično.

Miting je protekao bez incidenata a pijre i za vrijeme njegovog održavanje, grad je stalno nadletao helikopter KFOR-a.

Jake snage specijalne policije "Rosu" bile su raspoređene u vozilima na južnoj strani glavnog ibarskog mosta u vozilima sa opremom za razbijanje demonstracija.
 
Istovremeno, na suprotnoj, sjevernoj strani mosta mogli su se videti Srbi koji su pratili razvoj situacije sa druge strane rijeke.