Ispunjavaju kriterije

Pripadnici Srpske civilne zaštite (SCZ) i Policije Srbije koji djeluju na sjeveru Kosova vrše pripreme za svoje transformacije u sigurnosne strukture Kosova.

"Paralelne sigurnosne strukture koje djeluju na sjeveru Kosova nastoje obnoviti svoje osoblje zbog uključivanja u Besbjednosne snage Kosova i Policiju Kosova. Što se tiče Srpske civilne zaštite nema većih problema pošto oni ispunjavaju sve kriterije za ulazak u Bezbjednosne snage Kosova", rekao je izvor lista "Koha Ditore". Najveći problem, Vladi Srbije, prema njegovim riječima je sa obnovom policijskog osoblja koje djeluje u Mitrovici i uopšteno na sjveru Kosova.

"Ova struktura policije nije obnovljena od okončanja rata. Njenjim pripadnicima će biti nemoguće da budu angažirani u Policiju Kosova zbog starosne dobi. Stoga Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije trenutno razmatra mogućnost da promjeni svoje osoblje na Kosovu novih policajcima".

Poznato je da je svim pripadnicima Policije Srbije i Srpske civilne zaštite naređeno da izvrše zdravstvene kontrole kako ne bi došlo do njihove eliminacije iz institucija Kosova.