Neobična kosovska imena

Da djeca nose imena svjetskih lidera nije bila rijetka pojava na Balkanu prije 90-ih. Ali, na Kosovu se ta pojava nastavila do prije nekoliko godina.

Na Kosovu danas živi više od 100 Gaddafija i desetak Tonyja Blaira, izvještava Avni Ahmetaj.
Tony Blair, 13-godišnjak iz Mitrovice, nosi ime bivšeg premijera Velike Britanije.
Blair je devedesetih imao odlučnu ulogu u okončanju rata na Kosovu. Prijatelji Tonyja Blaira Sahitija su navikli na njegovo ime. Na Kosovu ima još osmero djece koja sa ponosom nose ovo ime.     

Sretan zbog imena

"Veoma sam ponosan na svoje ime, jer znam da nosim ime bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira, koji je veoma cijenjen čovjek. Sretan sam što su roditelji odlučili da nosim njegovo ime."
Tony Blair i njegov otac Jahir često gledaju fotografije od momenta kada su se sastali sa bivšim premijerom Britanije tokom njegove posjete Kosovu.
Jahir se nada da će njegov jedini sin barem malo ličiti na Tonyja Blaira, jer, kaže, on je čovek koji ulijeva nadu.  
"Odlučili smo da naš sin nosi ime Tonyja Blaira, jer je rođen u izbjegličkom kampu u Albaniji 1999, a u to vrijeme premijer Blair je došao da posjeti kamp. Dao nam je nadu, rekavši da će sve biti uredu, te da ćemo se opet vratiti u naše kuće. On nam je dao nadu, a mi smo odlučili da naš sin nosi njegovo ime, na šta sam ponosan", govori Jahir Sahiti, otac Tonyja Blaira Sahitija.
Postoje i oni koji smatraju da nije u redu da djeca nose imena lidera. Gadaf Avdyli je jedan od njih. Na Kosovu živi više od 100 Gaddafija koji svoje ime nose u čast Moammera Gaddafija, bivšeg libijskog lidera.  

Lider ili diktator

"Moji roditelji su gledali na Gaddafija kao na lidera muslimana, to je bilo 1989. Tada nisu znali je li Gaddafi miroljubiv lider ili diktator. Mislim da nije uredu da djeca nose imena lidera, jer se ne zna šta će se desiti u budućnosti. Ipak, ja lično ne vidim potrebu da promijenim svoje ime", kaže Gadafi Avdyli.
Kosovari nastavljaju svoju zahvalnost prema Zapadu prikazivati i postavljanjem spomenika.
Jedan od glavinih trgova Prištine nosi ime Billa Clintona, a njegov spomenik od tri metra je preliven bronzom.
Nekoliko metara dalje nalazi se i butik Hillary. U godinama koje dolaze bit će i drugih načina da se prikaže zahvalnost svjetskim liderima, ali jedno je sigurno - imena Tony Blair i Gaddafi će se još dugo čuti na Kosovu. 
Izvor: Al Jazeera