Istraživanju međunarodne organizacije

Ako bi se sada održali izbori na Kosovu najviše glasova dobili bi Demokratska partija Kosova (PDK) Hashima Thaçija, Demokratski savez Kosova (LDK) Isa Mustafe i Pokret "Samoopredjeljenje", prenosi list "Koha ditore".

Prema istraživanju jedne međunarodne organizacije, svjetskog renomea, čiji naziv "Koha ditore" ne navodi, odgvoralo se na glavna pitanja oko političkog ambijenta i sigurnosti na Kosovu. Na pitanje za koju bi partiju glasali ukoliko bi se izbori održali danas, za PDK bi glasalo 32 odsto građana, za LDK 24 odsto, za "Samoopredjeljenje" bi glasalo 21 odsto građana Kosova sa pravom glasa.

Za Alijansu za budućnost Kosova bi, prema tom istraživanju, glasalo 17 odsto, dok bi Alijansa za novo Kosovo ostala ispod cenzusa od pet odsto, pošto bi za nju glasalo tri odsto građana, koliko i za Samostalnu liberalnu stranku. Sve ostale partije bi dobile do jedan odsto glasova.

Prema istraživanju, samo se pet odsto građana izjasnilo da još ne zna koju bi stranku glasalo.

Istraživanje pokazuje da je odnos snaga isti kako je predstavljen i u Skupštini Kosova, s tim što je razlika između LDK i Samoopredjeljenja smanjena u odnosu na rezultate izbora iz 2010. godine.