Kompanije su veoma poznate na kosovskom tržištu

Svako zna da se na Kosovu prodaje lošeg kvaliteta, kao i to da prodavači manipuliraju litrima. To je i službeno potvrđeno od strane tržišnih inspektora. Oni su sastavili datoteke za više od 220 slučajeva na cijeloj teritoriji Kosova, detaljno pojašnjavajući kako na prodajnim mjestima gdje se toči nafta potkradaju kupci. Također, oni su proslijedili sudu, imenom i prezimenom kompanije koje prodaju derivate lošeg kvaliteta.

No, od 2010. godine do sada samo je šest slučajeva pregledano. Od tada, mnoštvo slučajeva čami u sudskim ladicama i čeka da bude riješeno. U Ministarstvu trgovine i industrije kažu da svake godine evidentiraju zakonske prekršaje od strane prodavača derivata, ali prema njegovim riječima, odluke o tome se trebaju proslijediti sudovima.

Imena kompanija nisu javno objavili, ali dodaju da su veoma poznate na kosovskom tržištu. Čak i u Udruženje kosovskih naftara priznaje da trgovci derivatima čine prevare u količini i kvalitetu. No, ni oni kažu da nisu do sada čuli da je donešena neka sudska odluka povodom ovoga, piše portal "Tribuna".

Iako u zakonu stoji, da ukoliko se evidentira takvo kršenja, može doći do zatvaranja i samog prodajnog mjesta.