Predstavnici opozicije na Kosovu se žale

Predstavnici opozicije su se žalili da su njihove inicijative u Skupštini često odbačene kao rezultat spajanja glasova većine s glasovima pripadnika manjina, kojima su mjesta u Skupštini Kosova rezervisana. No, Skupštini Kosova će možda biti dodano još 10 mjesta; pet za Srbe sa sjevera će biti osigurano nakon postizanja kompromisa između Prištine i Beograda, te još pet za dijasporu. Za posebna mjesta za dijasporu postoji i ranija inicijativa Ministarsta dijaspore, koja datira još od 2011. godine.

No, za predstavnike civilnog društva koji prate rad Skupštine Kosova, ideja o dodavanju garantiranih ili rezervisanih mjesta u Skupštini Kosova suprotna je zastupljenosti građana na temelju rezultata koji proizlaze iz njihovih glasova, piše list "Koha Ditore".

Ustav Kosova je predvideo oko 20 rezervisanih mjesta za predstavnike zajednica koje nisu većina na Kosovu, dok Zakon o opštim izborima također utvrđuje da 30 posto strukture Skupštine Kosova trebaju biti žene poslanici.

Komisija za ustavne promjene je uradila 22 promjene ustavnog zakona koji se odnose na okončanje nadgledane nezavisnosti, prije 10. septembra 2012. godine. No, promjene vezane za mandat predsjednika države, rezervisana mjesta za manjine ostavljene su za kasnije.

Međutim, Komisija nije predvidela mjesta za dijasporu, dok za manjinske zajednice više neće biti "rezervisanih mjesta", već "garantiranih mjesta". To znači da će Srbi i ostale zajednice imati 20 garantiranih mjesta, koja će jedan njihov dio proizilaziti iz slobodnog glasanja, dok će mjesta koja ne budu ispunjena putem glasanja biti sačuvana. To se razlikuje od sadašnjeg sistema, gdje sem osvojenih glasova putem glasanja, Srbi i ostale zajednice rezerviraju 20 dodatnih mjesta. Ahtisaarijev paket predviđa čuvanje rezervisanih mjesta za manjine dva mandata, ali ne i nadalje. Na osnovu ovoga ispada da će manjinske zajednice izgubiti rezervisana mjesta počevši od novog saziva Skupštine Kosova, koji će poteći nakon izbora predviđenih za narednu godinu.