Djeca rastu bez očeva...

Prije gotovo mjesec dana, članovi porodice Nokaj iz sela Marmule, opština Đakovica, bili su prisiljeni napustiti svoje domove. Stari i mladi su bili smješteni kod rodbine kako bi izgubili trag od svojih susjeda, porodice Allaku, sa kojima su Nokaji u "neprijateljstvu" već 13 godina.

Iako im boravak u svojoj kući, na selu, može predstavljati rizik, oni su se tamo opet vratili. Samo je jedna odrasla osoba iz kuće, a to je uvijek bila žena često u društvu nekog djeteta iz porodice, izlazila van kako bi se snabdjela hranom i drugim potrebama za domaćinstvo. Ova porodica je živjela u izolaciji nakon što je Anton Nokaj (41 godina), u martu 2004. godine osvetio svog brata Engjëlla Nokaja, (38 godina).
 
"Prvih nekoliko sedmica kada smo otišli od kuće sjećam se da sam ja otišao kod tetke, onda smo se svi vratili kući. Bili smo zatvoreni. Nisam znao razlog zašto se skrivamo. Kada smo imali potrebe za hranom, samo je strina izlazila, pošto ima vozačku dozvolu, a često neko od nas djece je išlo s njom", priča Edmond, sin Engjëlla.
 
Engjëlla je ubijen od strane porodice Allaku u julu 2000. godine. Problem između ove dvije porodice, koje su nekada bile veoma bliske, dogodio se nakon jedne verbalne svađe koju je Engjëll Nokaj imao sa jednim članom porodice Allaku, piše list "Koha Ditore".

Tako su ubistva između ove dvije porodice dovela do toga da četiri žene iz obe porodice podižu više od desetero djece, koja su siročad. U porodici Nokaj bez oca raste osmero djece. Petero od njih su od ubijenog Engjëlla, a troje je od Antona koji se od 2004. godine nalazi u zatvoru, pošto je zbog dvostrukog ubistva u porodici Allaku osuđen na 25 godina zatvora. O ovoj tragediji u porodici Nokaj govori uznemireno sin ubijenog Engjëlla, 20-godišnji Edmond, koji se trenutno smatra glavom porodice.