Niko ne poduzima nikakve korake...

Odjeljenje nabavke pri Ministarstvu infrastrukture vodi čovjek koji je optužen za uzimanje mita u džakovima za smeće. Dva tužioca krivično gone Nexhata Krasniqija zbog korupcije i organiziranog kriminala, ali on i dalje potpisuje milionske ugovore u ministarstvu na čijem je čelu Fehmi Mujota.

Zakon obavezuje stalnog sekretara, Shasivara Haxhijaja da ga suspenduje sa 50 posto plate do okončanja procedura. Ovo on nije uradio u posljednjih pet mjeseci. Nije ni dao odgovor zašto.

Dana 15. novembra 2012, specijalni tužitelj Besim Kelmendi je podignuo optužnicu protiv šefa nabavke u Ministarstvu infrastrukture, Nexhata Krasniqija za krivično djelo zloupotrebe službene dužnosti, prevare na dužnosti, uzimanje mita i štetnih ugovora vezanih za davanje tendera za izgradnju Industrijskog parka u Drenasu. Dan kasnije njemački tužioc Johannes Picker je podnio optužnicu protiv njega za organizirani kriminal, zloupotrebu službenog položaja, primanje mita, štetne ugovore za tendere date od strane Ministarstva Transporta i telekomunikacija, piše list "Koha Ditore".

Međutim, Nexhat Krasniqi ostao je na čelu nabavke u Ministarstvu infrastrukture, koje ove godine ima na raspolaganju preko 200 miliona eura za kapitalne investicije.

Njegov nadređeni, Shasivar Haxhijaj, stalni sekretar Ministarstva Infrastrukture nije poduzeo nikakve radnje kako bi ispunio zakonske obveze koje mu slijede. Nije ga suspendovao s platom, iako ga Zakon o državnoj službi Kosova obavezuje. On nije dao objašnjenja zašto nije napravio takav potez. Zatražio je da mu pitanje bude proslijeđeno putem elektronske pošte, na koje nije odgovarao.

Zakon o državnim službenicima određuje kada jedan službenik treba biti suspendiran s posla.

On je optužen zajedno s bivšim ministrom Fatmirom Limajem, Demirom Limajem, Florimom Limajem, Endritom Shalom, Florimom Zukom i Gani Zogajem. Oni se terete, između ostalog, za manipulaciju tenderske procedure, davanje i primanje mita i opstrukciju prikupljanja dokaza i iskaza vezano za tri tendera u Ministarstva Transporta i telekomunikacija zbog lične ili/i materijalne koristi...