Veliki broj studenata ne zna šta da radi

Više od hiljadu studenata sa Kosova, koji su završili visoke studije na privatnim univerzitetima u Albaniji Ministarstvo obrazovanja Kosova ne priznaje diplome.

Jedno studentsko udruženje je zatražilo od Ministarstva obrazovanja Albanije zakonske razloge i zašto nije poštovan sporazum između dvije zemlje, koji priznaje dilopme studentima koji su završili studije na državnim univerzitetima a ne na privatnim.

"Imamo problem s priznavanjem diploma stečenih u Tirani na privatnim univerzitetima. One se ne priznaju na Kosovu. Službeni razlog je da Albanija nije članica ENKA i ne mogu se priznati diplome koje su izdate od strane privatnih univerziteta u Tirani.  ENKA je Evropska agencija koja vrši akreditacije tih akreditacijskih agencija. Albanija ima jednu akreditacijsku agenciju koja vrši akreditaciju i državnih i privatnih diploma, ali kod nas na Kosovu državne diplome se priznaju, a privatne ne", kaže student Agron Bytyçi.

Iz Ministarstva obrazovanja na Kosovu su rekli da privatni univerziteti u Albaniji nisu akreditovani od strane neke međunarodne agencije, jedinu izuzetak su državni univerziteti. Ova začkoljica, koja se ne može rješiti zakonski dovela je do toga da hiljade studenata ne mogu podnijeti zahtjev za posao.

Vlada je napravila maosvno licenciranje Privatnih visokoškolskih ustanova, koji se nazivaju univerziteti, ali većina njih nije akreditovana pa samo izaziva veliki problem prilikom priznavanja njihovih diploma.