Na ročištu održanom u ponedjeljak

Bivši šef Antikorupcijske radne grupe (Task Force), Nazmi Mustafi je izabrao šutnju kao najbolje rješenje za odbranu u sudskom procesu protiv njega. U konsultaciji sa svojim advokatom Bajramom Tmavom, Mustafi je procjenio da će šutnjom najbolje sačuvati svoju poziciju, kako tvrdi, da je nevin i da je suđenje protiv njega montirano. Na ročištu koje je održano u ponedjeljak u Osnovnom sudu u Peći šutnjom se branila i Mirela Ndoci zajedno optužena sa Mustafijem, piše "Koha Ditore".

Suđenje je u ponedjeljak nastavljeno izjavom odbrane Xhelala Zherke, koji je govorio o svojoj i vezi njegovog brata sa Nazmi Mustafijem, gdje je ocijenio da su krivci oni koji su inicirali ovo suđenje, a svjedoka saradnika Tužilaštva, Pashka Mirashija je nazvao manipulatorom.
Suspendirani tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova, Nazmi Mustafi je ovoga puta došao na ročište bez pratnje policijskih jedinica i nevezanih ruku, nakon deponovanja 10 hiljada eura kaucije, a na osnovu uslova koje je postavio sud oko ukidanja pritvora.
Na optužnicu koja je podignuta protiv Mustafija, on se ovom ročištu branio šutnjom. A njegov advokat Bajram Tmava je izjavio da nakon dvodnevne analize optužnice došli su do zaključka da je ova vrsta odbrane najbolje rješenje.
"Analizirali smo optužnicu dva dana i utvrdili da je najbolje da ne daje izjave, jer time štiti i ono što je do sada rekao, da je nevin", rekao je Tmava.
Mustafi je odbacio optužbe za "zloupotrebu položaja ili ovlašćenja" u vrijeme kada je bio tužitelj Specijalnog tužilaštva Kosova i kada je istraživao slučaj guvernera Narodne banke Hashima Rexhepija, a u čijoj je grupi bio i Pashk Mirashi, sada svjedok saradnik Tužilaštva.
On je negirao i optužbe koje ga povezuju i sa drugim optuženima u procesu protiv njega, Mirele Ndoci, kao saradnice i dva brata, Reshata i Xhelala Zherka, da su oni navodno tražili novac od drugih na ime Mustafija. Sve ove optužbe i suđenje protiv njega Mustafi je ocijenio režiranim od strane lanca osoba koje su povezane sa organiziranim kriminalom, a kojima je cilj prikrivanja prijevara i pranja novca zarađenog od strane nekih domaćih banaka, a s druge strane drže njega u pritvoru i, kako je dodao, uništavaju mu život.
U međuvremenu, Xhalal Zherka koji je zajedno sa njegovim bratom optužen da je sarađivao sa Mustafijem na uzimanju novca u njegovo ime, dao je izjavu tako što se opovrgao montirane optužbe. On je priznao da je imao kontakte sa Mustafijem i rekao je da su kao grupa nevini.
"Družili smo se sa Mustafijem, susreli smo se nekoliko puta zajedno sa mojim bratom Reshatom, a u nekoliko slučajeva i kada sam boravio u Albaniji oni su se sami sastajali", rekao je Zherka.
Xhalal Zherka je govorio i o 28 hiljada eura koje je uzeo od Lukë Nikollëbibaja i Gjona Hasanija, koje spominje i svjedok saradnik Tužilaštva, Pashk Mirashi.
A o novcu zatraženog od njega, navodno za skrivanje jednog slučaja od strane Mustafija kojeg je istraživao, Zherka je opet negirao. Također, i da će biti vraćen kao likvidator u "NLB Bank". Pashka Mirashija je nazvao manipulatorom i lažljivcem suda.
"Izjave Pashka Mirashija su lažne i vi kao sudsko vijeće ste ovo prihvatili", izjavio je Xhelal Zherka, dodavši da je Mirashi lagao i o Mustafiju.
"On (Mirashi) je lagao da ga je Mustafi mogao vratiti na posao kao likvidatora u "NLB BANK", pošto ga je suspendovao sam Upravni bord", rekao je Zherka.
Iznošenje odbrane optuženih će se nastaviti i u srijedu kada će izjavu dati i drugi optuženi Reshat Zherkua, koji nije bio prisutan na jučerašnjem ročišt kako ne bi uticao na izjave njegovog brata.