Nakon izjave predsjednika Srbije

Premijer Hashim Thaçi izjavio je pred poslanicima Skupštine Kosova koji su očekivali službena pojašnjenja od Evropske Unije vezane za kontroverzne izjave srpskog predsjednika Tomislava Nikolića, koje su prema riječima Thaçija čiste laži Beograda.

Nikolić je nakon sinoćnjeg sastanka sa baronicom Catherine Ashton izjavio da je Priština načinila ustupke u razgovorima u Bruxellesu, promjenivši i Ustav i zakone, a za sporazum je potvrdio da će biti potpisan 20. ili 28. marta.

Thaçi je za takve izjave rekao pokazuju političku nezrelost i nazvao ih tradicionalnim čistim lažima Beograda.

"Vi znate da oni poraze proglašavaju pobjedama", rekao je Thaçi. Prema njegovim riječima, onoliko koliko su bile istinite izjave Miloševića tokom 1999. godine, toliko su istinite izjave Nikolića.

Thaçi u izvještaju pred poslanicima Skupštine rekao da oni znaju da će Srbija nastaviti sa manevrima, ali je kazao da očekuju da će 20. marta okončati ovo pitanje i započeti sa provedbom sporazuma u praksi.

Prema njegovim riječima, sporazumi sa Srbijom će biti u skladu s Ustavom zemlje, te je naglasio da je jasnu rekao baronici Ashton da bi sporazumi trebalo biti konkretni, detaljizirani, potpisani od strane dvojice premijera i baronice u ime EU-a, kao garanta provedbe.

On je rekao da Srbija želi uspostavu Republike Srpske na Kosovu, ali prema riječima Thaçija o ovome se neće razgovarati, niti će biti prihvaćeno.

šef izvršen vlasti Kosova izjavio je da nacrt dokumenta za Udruženje opština sa srpskom većinom je u potpunom skladu sa Ustavom Kosova.