Sastanak sa državnim vrhom Srbije

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton, pozvala je tokom današnjeg razgovora državni vrh Srbije na implementaciju sporazuma ranije postignutih u okviru dijaloga između Beograda i Prištine.

Catherine Ashton se sastala u Bruxellesu sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i zamjenikom premijera Aleksandrom Vučićem.
Ashtonova je tokom razgovora sa državnim vrhom Srbije naglasila važnost finaliziranja pregovora oko otvorenih pitanja između Beograda i Prištine, vođenih pod okriljem EU. Ona je pozvala na implementaciju ranije postignutih dogovora između dvije strane, a koji još uvijek nisu u potpunosti konkretizirani, saopšteno je iz kabineta Catherine Ashton.
"Razgovarali smo o napretku dijaloga između Beograda i Prištine, kao i o implementaciji ranije postignutih dogovora između dviju strana, kada je u pitanju sjever Kosova uoči sastanka na kojem će biti razgovora o normalizaciji odnosa, a koji će biti održan 20. marta", naglasila je Ashton.
Ashtonova je naglasila važnost hitnog rješavanja otvorenih pitanja između Beograda i Prištine.
Ona je napomenula kako će napredak u dijalogu dviju strana biti jedna od najbitnijih stavki izvještaja koji će dostaviti Vijeću Evrope. Sporazumi ranije postignuti, trebali bi biti implementirani u aprilu tekuće godine, naglasila je Ashton, saopšteno je.