Ashton 14. marta u Prištini

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton će tokom posjete Kosovu 14. marta nastojati da ubjedi kosovsku opoziciju da prihvati rješenja za sever, gdje su Srbi većina, piše danas dnevnik Express.

Kako navodi list, pored susreta sa najvišim zvaničnicima Kosova, premijerom i predsjednicom, Catherine Ashton će se sastati i sa opozicionim liderima, osim predsjednika Pokreta Samoopredeljenje Albina Kurtija.
Izvori dnevnika su izjavili da je cilj visoke predstavnice EU da ubjedi opoziciju da prihvati predložena rješenja za sjever Kosova.
"Ubedila je prvog čoveka vlade, međutim kako bi se ostvario njen plan o 'historijskom rješenju" problema Kosova i Srbije, Ashtonova treba da ubjedi i opozicione lidera ne Kosovu", navodi se u tekstu.
Zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuçi je za Express izjavio da će se Ashtonova susresti sa premijerom i predstavnicima opozicije.
On posjetu Eštonove ne vidi kao pritisak na Prištinu, već smatra da je to znak poštovanja prema Kosovu.
"Što se nas tiče, najnormalnije je da se susretne sa svakim predstavnikom političke partije. To je poštovanje prema našoj zemlji i pozitivan pomak u odnosima EU i Kosova oko dijaloga", rekao
je Kuçi.