Enver Hoxhaj

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hoxhaj izjavio u Grčkoj da dijalog u Briselu treba da se okonča međusobnim priznanjem Srbije i Kosova.

Prema njegovim riječima, dijalog je jedini način za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, a Beograd je počeo postepeno da prihvata realnost na Kosovu.
"Dijalog, prema našem shvatanju, služi za ostvarivanje tri cilja: za normalizaciju i integrisanje srpske zajednice u opštinama na sjeveru Kosova, normalizaciju odnosa sa našim sjevernim susjedom Srbijom, koja treba da se okonča međusobnim priznanjem, kao i normalizaciju (odnosa) sa EU i sa pet država koje nisu priznale Kosovo", rekao je Hoxhaj tokom dvodnevne posjete Grčkoj, prenosi dnevnik Zëri. 
On je rekao i da je njegova posjeta Grčkoj "jedinstveni događaj" pošto je "najstarija država Evrope primila u bilateralnu posjetu najmlađu državu Evrope,
Republiku Kosovo". 
Hoxhaj je rekao da je proglašavanje nezavisnosti Kosova bio proces koji je koordinisan sa međunarodnom zajednicom na osnovu paketa Martija Ahtisaarija, koji je bio emisar UN-a za status Kosova.