Brojka se povećala na pet

Pet predsjednika opština koji dolaze iz redova Demokratske partije Kosova (PDK), imaju problema sa pravdom. Neki od njih su osuđeni, ali niko od njih nije “odslužio” odluke sudova. Ovo se od strane opozicije i političkih analitičara na Kosovu vidi kao vladanje stranke premijera Thaçija nad pravoduđem, piše list “Zëri”.

Optužnica protiv predsjednika opštine Prizren, Ramadana Muje povećana je na pet predsjednika opština koji dolaze iz redova PDK, koji imaju problema sa zakonom.
Jedan od tužioca EULEX-a je podigao optužnicu za korupciju u Osnovnom sudu u Prizrenu protiv predsjednika Muje i njegovih pet saradnika. Prije nekoliko mjeseci Okružni sud u Prištini je proglasio krivim sada bivšeg predsjednika opštine Kačanik, Xhabira Zharkua, za krivična djela korupcije, osudivši ga na tri godine zatvora i hiljadu i petsto eura kazne zbog ilegalnog posjedovanja oružja.
Više ili manje istu "sreću" imao je i bivši predsjednik opštine Uroševac, Bajruh Xhemajli, koji je izazvao saobraćajnu nesreću u Prištini. U ovoj saobraćajnoj nesreći život je izgubio mladi Labinot Rrustemi, a Sud je donio odluku da se Xhemajli kazni sa dvije i pol godine zatvora.
Probleme sa zakonom u zemlji ima i predsjednik opštine Skenderaj, Sami Lushtaku, protiv kojeg je podignuta optužnica, jer se vjerovalo da je izvrio krivično djelo kršenja statusa jednakosti stanovnika Kosova.
Organi pravosuđa imaju posla i sa predsjednikom opštine Gnjilane, Qemajlom Mustafa, koji se sumnjiči da je izvršio zloupotrebu službenog položaja. On se sumnjiči da je uticao na tendere za izgradnju objekta nove zgrade Opštine.
Svi ovi predsjednici opština su članovi PDK-a, partija koja je na čelu velikog broja opština  u zemlji a i koja je na čelu Vlade Kosova.
U međuvremenu opozicija je procjenila da su ovo primjeri da vlast na Kosovz je nedodirljiva od strane pravosuđa.

Cijeli tekst možete pročitati: