Još jedan bombaški napad u Mitrovici

Nepoznate osobe aktivirale su sinoć eksplozivnu napravu na kući Tahira Memovića u sjevernom dijelu Mitrovice. U trenutku eksplozije u kući se nalazilo sedam osoba, srećom niko nije povređen.

"Meta bombaškog napada bio je radnik Administrativne Kancelarije Vlade Kosova u ovom gradu", izjavila je šefica Kancelarije Adrijana Hodžić.

Povrijeđenih nije bilo, a naprava je bila postavljena najverovatnije na prozoru kuće, gdje se mogu vidjeti najveća oštećenja. Hodžić je u izjavi medijima najoštrije osudila posljednji incident koji se dogodio u MItrovici ocjenjujući da je očigledno da je namjera da se destabilizuje situaciju u Mitrovici i zaplaše građani.

Radnici Administrativne kancelarije nalaze se konstantno na meti napadača, a najozbiljniji incident dogodio se prije skoro tri mjeseca u Mitrovici kada je iz vatrenog oružja pucano na Dušana Milisavljevića koji je tom prilikom hicem pogođen u nogu.

Osim napada ovakvog tipa učestali su napadi na pokretnu imovinu radnika ove Kancelarije, što je prouzrokovalo da je više automobila zapaljeno u minulih par mjeseci u Mitrovici i Zvečanu.

U posljednja dva i po mjeseca na sjeveru Kosova policija je registrirala preko dvadeset incidenata koji su okarakterisani kao ozbiljno ugrožavanje javnog reda i mira u kojima su napadači pored vatrenog oružja koristili različite vrste eksploziva i bombe.

Jedan od težih incidenta dogodio se početkom februara kada je bačena bomba na kuću porodice Vučetić u naselju Bošnjačka mahala u sjevernom dijelu Mitrovice i kada je povrijeđeno dvoje djece.

Da napad na radnike kosovskih institucija na sjeveru Kosova nije novost, potvrđuje slučaj kada je 8. decembra 2010. godine, u selu Postenje, opština Leposavić, u srijedu poslijepodne ubijen je Šefko Salković, Bošnjak iz sela Rvatske u opštini Leposavić, predstavnik bošnjačke zajednice i opštinski savjetnik u Skupštini opštine Leposavić. U istom napadu teško je bio ranjen i član Opštinske izborne komisije Leposavić, Edin Islamović. Vinovnici svih ovih incidenata još nisu privedeni pravdi.