Otišla kako bi se porodila

Porodica Mehana iz regiona Mitrovice se ne može složiti s činjenicom da je njihova snajka, Florinda Mehana umrla zbog virusa AH1N1. Oni kažuda su liječnici Kliničko univerzitetskog centra Kosova u Prištini (KUCK) krivci za smrt njihove snajke koja je na kliniku otišla kako bi rodila djevojčicu koju su čekali nakon devet mjeseci braka. Porodica je upozorila da će podnijeti krivičnu prijavu. U međuvremenu liječnici KUCK-a negiraju optužbe porodice žrtve.

Otvorili su vrata za saučešće. Porodica mehana iz sela Akraštica/Akrashticë kod Vučitrna ovih dana je izgubila snajku Florindu, 31. godina.

Ona je umrla na Infektivnoj klinici na KUCK-u. Krajem januara je hospitalizovana na Ginekološkoj klinici i čekala je rođenje djevojčice nakon devet mjeseci braka. Nakon porođaja carskim rezom, Florindi se zdravstveno stanje pogoršalo i ona je umrla.

Liječnici su članovima porodice Florinde rekli da je ona bila "pogođena" svinjskim gripom, ali ova dijagnoza je za njih bila neprihvatljiva. Njen suprug, Fatmir kaže da mu je supruga umrla zbog nemara liječnika. On traži da liječnici na KCUK-u odgovaraju za smrt njegove supruge.

Brat Florinde, Afrim, koji živi u Njemačkoj se ne slaže sa dijagnozom liječnika da je njegova sestra umrla od svinjskog gripa. On kaže da mu je v.d Infektivne klinike, Shemsedin Dreshaj rekao da je pacijentkinja na klinici došla zaražena, prenosi RTK.

"Ne mogu zamisliti da mi je sestra umrla od gripa. Ona nikada na klinici nije bila izolirana kada se zna da svinjska gripa se smatra globalnom epidemijom. I kada smo tijelo iznijeli sa Klinike bilo je za žaliti. Kako može da majka ima grip a da se rodi zdrava beba. Ovo je sve kako bi se sakrili nedostaci lijekara", kaže on.

Vršilac dužnosti direktora Infektivne klinike, Shmsedin Dreshaj, odbio je govoriti pred kamerama, a preko telefona je kaza da je pacijentkinja prebačena sa Ginekološke klinike na Infektivnu kliniku u teškom stanju. On je dodao da je pacijent imao i druge komplikacije osim virusa AH1N1.
S druge strane, vršilac dužnosti direktora Ginekološke klinike, Myrveta paçarada kaže da je pacijent primljen na Ginekologiju u lošem stanju, ali da tokom liječenja nije konstatovano da je bila zaražena ovim virusom.

"S ciljem da se spasi i majka i beba, mi smo zatražili da se prekine trudnoća. Dana 29. januara pacijent je carskim rezom rodio djevojčicu. A 2. februara je njeno stanje pogoršano i mi smo je prebacili na intenzivnu u KUCK, zbog respiratora", podvukla je Paçarada.

RTK je nekoliko dana pokušavao da u vezi slučaja dobije i Izvršnog direktora KUCK-a, Njazi Gashija, ali on nije prihvatio da govori uz obrazloženje da je slučaj vezan za Ginekološku i infektivnu kliniku, koji imaju svoje direktore.

Porodice Jashari i Mehana kažu da će iskoristiti sva sredstva i sve načine kako bi objelodanili smrt svoje kćerke i snajke, Florinde. Prema njihovim riječima, ukoliko je istinita dijagnoza koju su liječnici napisali na otpusnoj listi, oni će to objaviti u medijima.