Sporazum već na slijedećem sastanku

Iako u petoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, koja je trajala dva dana, nije bilo konkretnih dogovora, diplomatski krugovi nezvanično tvrde da su visoka predstavnica EU Catherine Ashton i premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hashim Thaçi "dosta napredovali" u razgovorima o sjeveru Kosova, piše beogradski Danas.

Kako je Danasu nezvanično rečeno, pregovaračka trojka napravila je popis pitanja koja će rješavati. Između ostalog, bez ulaženja u detalje, razmotrena je tehnologija izbora po kojima bi institucije Srbije prešle u kosovski sistem, a koje bi najverovatnije po kosovskim zakonima organizovao OEBS.
Spekuliše se i da je postignut načelan dogovor o aktiviranju Osnovnog suda u sjevernoj Mitrovici, koji bi radio po zakonima Kosova, kao i da je bilo riječi o novim modalitetima učešća Srba u Policiji Kosova. Izvori Danasa očekuju da se u martu održe još dvije runde pregovora, a da će se u aprilu, navodno, odlučiti da li će se ići na potvrđivanje ugovora ili pripremu okvirnog sporazuma između Beograda i Prištine o "normalizaciji odnosa".
Ivica Dačić je poslije završetka petog kruga pregovora prvi put otkrio da je na pregovaračkom stolu i prijedlog Beograda o formiranju zajednice srpskih opština koju bi činilo devet opština na cijelom Kosovu u kojima su Srbi većina. On nije precizirao o kojom se lokalnim samouprava radi, ali je najavio da će se o detaljima njihove strukture i nadležnosti tek razgovarati, najprije na nivou radnih grupa, a potom i u šestoj rundi dijaloga zakazanoj za 4. mart.
Srpski premijer kaže da postojeće institucije Srbije na Kosovu neće biti rasfomirane dok ne bude dogovoreno da će ih zamjeniti nove institucije pod okriljem zajednice srpskih opština, koja bi "trebalo da praktično omogući srpsku samoupravu i igra značajnu ulogu u političkom životu Kosova".
Zbog odluke prethodne vlade, čiji je Dačić bio prvi potpredsjednik, da se na Kosovu 2012. ne održe raspisani lokalni izbori, trenutno mandat ima samo vlast u sedam od 26 opština iz srpskog sistema, računajući Zvečan i Zubin Potok, gdje su skupštine opštine same organizovale glasanje. U skladu sa Athisarijevim planom, u kosovskom sistemu radi šest srpskih opština.
Iako Dačić tvrdi da između Beograda i Prištine još postoje značajne razlike u vezi sa zajednicom srpskih opština, prištinski mediji javljaju da je "Srbija prihvatila gašenje paralelnih institucija, ali da je Dačić za politički dogovor o sjeveru Kosova tražio još nekoliko dana". Prištinska štampa spekuliše da se "EU zalaže za stvaranje zajednice opština na sjeveru, što je i za Prištinu prihvatljivo, tako da bi sporazum mogao da se postigne već na slijedećem sastanku".