Nakon deset i pol mjeseci

Nakon deset i pol mjeseci provedenih u zatvoru kao optuženi za zloupotrebu položaja od strane Tužilaštva, bivši šef Antikorupcijskog tima Specijalnog tužilaštva, Nazmi Mustafi je u utorak oslobođen iz pritvora.

Mustafi je oslobođen nakon što je na žiro-račun suda deponovao 10 hiljada eura na ime kaucije, dok mu je oduzet pasoš, kako ne bi mogao da napusti Kosovo. Dok optuženima u ovom slučaju, braći Reshatu i Xhelalu Zherka nije omogućeno da plate kauciju.

Mustafi je oslobođen na dan kada je održano redovno ročište Osnovnog suda u Peći, dok je u svojstvu svjedoka ispitivan njegov tjelohranitelj, Bashkim Bytyqi. Oslobađanje Nazmi Mustafija putem regularne procedure je potvrdio njegov advokat, Bajram Tmava, ali i zvaničnici EULEX-a, prenosi list "Zëri".

"Nazmi Mustafi je bio u pritvoru jer je postojala opasnost da utiče na dokaze i svjedoke. Sada nakon nekoliko održanih ročišta, tužilac je predstavio dokaze i svjedoke i ta opasnost je otklonjena, i zato je oslobođen uz kauciju", kazala je glasnogovornica sudstva pri EULEX-u, Bardha Azari.