Ministarstvo rada i socijalne zaštite jedino ima nadležnosti

Nakon pisanja u medijima i nakon primjećivanja velikih i dugih redova penzionera ispred kancelarija Sindikata penzionera po gradovima kako predaju dokumentaciju, navodno kako bi osigurali penziju za svoj doprinos kojeg su uplaćivali u penzioni fond prije 1999. godine, ministar Ministarstva rada i socijalne zaštite, Nenad Rašić, u cilju pravog informisanja javnosti saopštava sljedeće:

"Sindikalne organizacije penzionera nisu ovlaštene da primaju nikakvu dokumentaciju za penzije penzionera koji su plaćali doprinos prije 1999. godine. Jedini organ koji je ovlašten da se bavi ovim pitanjem i koji može uspostaviti kontakt sa nadliježnim tijelima, u ovom slučaju sa Republikom Srbijom je Vlada Republike Kosovo, odnosno Ministarstvo rada i socijalne zaštite.

Ministarstvo rada i socijalne zaštite s pažnjom i predanošću prati napredak razvoja koje poduzima Srbija oko ovog pitanja i u momentu kada se stvore povoljni uslovi putem službenih kanala će biti poduzeti potrebni koraci. Za sve konkretne akcije koje će Ministarstvo rada i socijalne zaštite poduzeti javnost će biti obavještena na vrijeme.

Pojašnjavam također penzionerima da Sud u Strasbourgu uzima na razmatranje samo one zahtjeve kada se utvrdi da podnositelj zahtjeva je iscrpio sve zakonske procedure u svojoj zemlji.

Sumnja se da su podnositelji zahtjeva - penzioneri prilikom predaje dokumenata plaćali novac. Apelujem na nadležna tijela da ispitaju jesu li postojali takvi slučajevi, koji su uvredljivi, te da se preduzmu konkretni koraci vezani za ovaj slučaj", stoji u saopštenju ministra Ministarstva rada i socijalne zaštite, Nenada Rašića.