Vozač zaustavljen zbog prekoračenja brzine

Dvojica sinova šefa parlamentarne grupe Demokratske partije Kosova (PDK) Adema Grabovcija, Ngadhnjim i Guxim Grabovci su prebili do besvjesti jednog kosovskog policajca u ponoć 14. februara, pošto ih je on zaustavio zbog prekoračenje brzine na magistralnom putu Priština-Kosovo Polje.

Policajac iz Vučitrna, Avni Selaci se nalazi na bolovanju, oporavljajući se od posljedica koje su mu nanijeli djeca "šefa šefova", piše list "Zëri".

On je zadobio povrede na licu zbog teških udaraca koje su mu zadala braća Grabovci.

Policajaca Selaci je zajedno sa svojim kolegom patrolirao na magistralnom putu Priština-Kosovo Polje, kada je u neko vrijeme pored njih velikom brzinom protutnjalo vozilo marke BMW.

Policajci su pošli u "hajku" za vozilom te prestigli i zaustavili vozilo na ulasku u Kosovo Polje. Vozač automobila, gdje se kasnije ispostavilo da je sin Adema Grabovcija, nije sa sobom imao saobraćajnu dozvolu. On je obavio telefonski poziv gdje je zatražio da mu donesu saobraćajnu. Nije prošlo puno vremena i na mjestu događaja je došlo još jedno vozilo, jedan džip. Drugim vozilom, u društvu jednoj mladića i jedne djevojek, došao je drugi sin Adema Grabovcija.

Policajac je čekao da mu se donese donešena saobraćajna te momak koji je bio u društvu sina Grabovcija pokušao je da se približi službenom vozilu. Policajac Selaci je upozorio mladića da se ne približava i bez čakanja, sin Grabovcija koji je upravljao džipom, napao je policajca udarivši ga pesnicom u lice.

Kako bi izbjegao napad, udareni policajac je iskoristio sprej ali je tada došlo i policijsko pojačanje. Pridošli policajci su svojeg udarenog kolegu odveli da muse pruži prva pomoć a dvojicu sinova Grabovcija i oba očevica priveli u policijsku stanicu.

Policajac je za list "Zëri" rekao da je bio udaren od strane vozača džipa koji je došao i donio saobraćajnu dozvolu zaustavljenom vozaču.

"Udario me je onaj koji je došao donijeti saobraćajnu. Ne znam da li je imao neštu u ruci, ali me je udario u lice", rekao je policajac Selaci iz policijske stanice u Kosovo Polju.

Izvori lista "Zëri" unutar organa reda, pojašnjavaju da se sve dogodilo u ranim jutarnjim satima u petak prošle sedmice.

Ne dajući detalje ko je bio napadač, Flora Ahmeti iz Kancelarije za informisanje Policije Kosova saopštavaju da se desila tuča u blizini pumpe na magistrali Priština-Kosovo Polje, gdje je jedan policajac Kosova bio prisiljen da iskoristi sprej.

"Događaj koji je u policiji registrovan kao neizvršavanje zakonskih naredbi ili neizvršavanje naredbi policajca je registrovan 15. februara u 01.15 časova. Jedan policajac saobraćajne policije je naredio da se vozilo zaustavi zbog čega se desila i tuča gdje je napadnut policajac", rekla je Ahmeti potvrdivši privođenje dvojice osumnjičenih i dvoje svjedoka sa mjesta događaja.

"Osumnjičeni su rođeni 1991. i 1993. godine, ali ne mogu govoriti o drugim detaljima", dodala je ona.

Iako Ahmeti nije dala dodatne pojedinosti o tom slučaju, policijski dužnosnici pod uslovom anonimnosti koji su se u to vrijeme našli u stanici kada su dovedeni osumnjičeni, govore o nedoličnom ponašanju osumnjičenih.

"Kada su dovedeni oni su reagovali na to govoreći da li znaju čiji su oni", rekao je jedan politički dužnosnik.

List je tokom utorka pokušavao da kontaktira šefa parlamentarne grupe PDK-a, Adema grabovcija u vezi ovog slučaja, ali je to bilo nemoguće, uprkos mnogostrukim pokušajima.

Nakon intervjua u policijskoj stanici i konsultaciji sa tužiocem, privedeni su pušteni u redovnoj proceduri.

Departament osnovnog Tužilaštva u Prištini, odnosono tužiteljica Merrushe Llugiqi vodi ovaj slučaj. Kontaktirana od strane lista "Zëri" kako bi saznali nešto više o samom slučaju kojeg ona vodi još od 15. februara, je rekla da nema vremena da razgovara sa novinarima.