Haradinaj ignorirao poziv da prisustvuje proslavi

Činjenica da on nije održao svečani govor na paradi Bezbjednosnih snaga Kosova (BSK) niti u Skupštini, čini se da je udaljilo Ramusha Haradinaja od aktuelnog premijera, Hashima Thaçija.

Čelnik AAK, Ramush Haradinaj je ignorirao poziv Vlade da izbliza prati paradu BSK-a i učestvuje na svečanoj sjednici Skupštine Kosova.

"On je imao svoju agendu za ovaj dan", rekao je glasnogovornik AAK-a, Besnik Tahiri, prenosi KTV. Haradinaj, bivši kamandant u ratu, bio je kratko vrijeme vodeći čovjek u visokoj hijerarhiji prethodnice BSK-a, TMK-u.

Spomenuti izostanak na proslavi nezavisnosti je bio i neprisutnost albanskog premijera, Sali Berishe. I on je bio pozvan, ali njegova glasnogovornica, Erla Mëhilli nije pojasnila razloge izostanka. Berisha je preko društvene mreže Facebook čestitao Albancima Kosova nezavisnost, nazvavši Ibrahima Rugovu - arhitektom nezavisnosti Kosova.

S druge strane, gospođa koja sada drži mjesto koje je nekada imao Rugova ni u jednoj prilici nije spomenula njegovo ime. Arbër Vllahiu, glasnogovornik Predsjedništva nije imao nijednog komantara na ovo. Također, sjednica Skupštine Kosova je bila jedino mjesto gdje su poslanici Pokreta "Samoopredjeljenje" bili dio proslave. Kada su svi ustali zbog intonacije himne Kosova, "Samoopredjeljenje" je odlučilo da se ne pomjera.