Na putu od kuće do škole

Na teritoriji opštine Štrpce, jučer oko 12 časova, na putu od kuće do škole pretučen je P. I, star devet godina, učenik trećeg razreda iz sela Donja Bitinja, saopštila je Kancelarija za Kosovo pri Vladi Srbije, prenose srpski mediji.

Navodi se da dječak ima vidne povrede glave i da ga je u bolnicu u Štrpcu prebacila Policija Kosova, koja je došla na poziv njegovih roditelja.
 
Kako je javila Televizija Most, napadači su bili albanski dječaci starosti između 13 i 15 godina.
 
Kancelarija za Kosovo u saopštenju "traži od međunardne zajednice da nađe i kazni počinioca i inspiratore kako ovog napada, tako i prethodnih".
 
Kancelarija je od međunarodne zajednice zatražila i da "obezbjedi normalno djetinjstvo za svu djecu na prostoru Kosova, kako ne bi živjeli u atmosferi mržnje, nasilja i straha".
 
Predsjednik srpske opštine Štrpce Zvonko Mihajlović izjavio je da je slučaj prijavljen kosovskoj policiji, a da je večeras posjetio roditelje povrijeđenog dječaka, učenika trećeg razreda osnovne škole "Staja Marković", isturenog odjeljenja u Popovcu.

Incident je, prema riječima predsednika opštine Štrpce, izazvao uznemirenje među Srbima u Sirinićkoj Župi, zbog čega će roditelji sutra dovesti djecu u školu i nakon završetka časova vratiti se sa njima kući.

Mihajlović je kazao i da je ranije bilo sličnih incidenata koji su se obično bili verbalni ali da je jučerašnji fizički napad na devetogodišnjaka izuzetno ozbiljan.

Sela Donja Bitinja i Popovce su susjedna multietnička sela sa većinskim srpskim stanovništvom u opštini Štrpce.