Na prijemu domaćina predsjednice Kosova, Atifete Jahjage, u povodu petogodišnjice neovisnosti Kosova, prisustvovali su mnogi dužnosnici iz zemlje i inozemstva, predstavnici zemalja i diplomatskog kora, te i akreditirani domaći i inozemni novinari.

Predsjednica Jahjaga je istaknula da je "Kosovo realnost koja je podržana od svjetskih, najvažnijh, demokratskih zemalja i da je ostvarena volja naroda".

Zamjenik ministra za dijasporu, Ćerim Bajrami je, tijekom svečane večere, nakon govora predsjednice i premijera Hashima Thaçija te i zamjenice američkog veleposlanstva u Prištini, Kelly Degnan, imao brojne kontakte s najvišim dužnosnicima države, kao i sa predsjednicom Atifetom Jahjagom.

"Imao sam brojne susrete s dužnosnicima na najvišim funkcijama u zemlji, dužnosnicima nekoliko veleposlanstava, gradonačelnicima gradova zemalja u okruženju, kao i sa predsjednicom Jahjagom u kojima sam u ime bošnjačke zajednice čestitao petogodišnjicu nezavisnosti Kosova", kazao je Bajrami i dodao da je pozvao na obilježavanje Dana nezavisnosti Kosova u Župi.

Prema riječima zamjenika ministra "Bošnjaci su u ustavnom i zakonskom položaju na zadovoljavajućoj razini".

"Mi smo Ustavom priznata zajednica. Uvijek smo se tako osjećali, jer smo jedan od autohtonih naroda ovdje", kazao je Bajrami.

Na pitanje kako živi danas bošnjačka zajednica na Kosovu i kakvu budućnost vidi, on je dodao:

"U bošnjačkoj zajednici prevladava nezadovoljstvo po pitanju decentralizacije, kao i nezadovoljstvo nedovoljnom broju zapošljenih Bošnjaka na centralnom nivou. A, što se tiče sudbine Bošnjaka Kosova, ona je sve izvjesnija i očekujemo viznu liberalizaciju i bržu euroatlantsku integraciju Kosova", zaključio je zamjenik ministra za dijasporu Bajrami.