Planirano veliki broj aktivnosti

Na današnji dan prije pet godina, premijer Kosova, Hashim Thaçi je na sjednici Skupštine pročitao deklaraciju nezavisnosti u kojoj se ističe da je Kosovo demokratska, sekularna i multietnička republika, vođena principima nediskriminacije i jednake zaštite po zakonu, a koja će štititi i promovisati prava svih zajednica.

Povodom obilježavanja pete godišnjice, na Kosovu je planiran niz aktivnosti.
 
U Prištini se u podne na trgu "Majke Tereze" održava parada, defile pripadnika Bezbjednosnih snaga Kosova i Policije Kosova, dok će u 15 časova biti održana svečana sjednica Skupštine Kosova.
 
Vlada Kosova je za ovaj dan izdvojila 100,000 eura.
 
Thaçi danas vjeruje da je Kosovo uspješna priča, iako je u ekonomskom aspektu još uvijek potrebno dosta posla.
 
"Kosovo je poštovan međunarodni subjektivitet. Nezavisnost Kosova je poslala dobru poruku da je ovo zemlja mira, stabilnosti i suživota, istovremeno i odraz regionalne saradnje i evropske perspektive za cio region. Ali, svesni smo da moramo raditi još, ne samo na političkom i diplomatskom polju, već i na ekonomskom, u oblasti vladavine zakona, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i ostalih negativnih pojava", kazao je Thaçi.
 
Kosovo je priznalo blizu 100 država svijeta, a tokom ovih pet godina, Kosovo je učlanjeno u Svjetsku banku, Međunarodni monetarni fond i Evropsku banku za obnovu i razvoj.
 
Uz posredstvo EU, Kosovo i Srbija su u martu 2011. otpočele tehnički dijalog, a kasnije i politički na nivou premijera.
 
Početkom februara ove godine došlo je i do prvog susreta predsjednika Kosova i Srbije.
 
Direktor instituta KIPRED, Ilir Deda, međutim kaže da u zemlji postoje brojni zastoji, kako na unutrašnjem planu, tako i na međunarodnom planu.
 
"Vidimo da Kosovo ni pet godina kasnije nije uspjelo da zaokruži svoj međunarodni legitimitet. Još uvijek pregovara sa Srbijom o unutrašnjim pitanjima, odnosno o sjeveru Kosova. Zbog lošeg rukovođenja, nisu se privukle obziljne strane investicije, znači postoji ekonomska stagnacija, a da ne govorimo o porastu korupcije i organizovanog kriminala. Nakon okončanja procesa sa Srbijom, treba da počne ozbiljan proces demokratizacije Kosova", ocjenjuje Deda.