Odredište ujedinjenja Albanaca Bruxelles

Predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga, rekla je u intervjuu za Albanian Screen da Albanci nisu uspjeli da stvore njihovu nacionalnu državu na etničkoj osnovi i sada je odredište ujedinjenja Albanaca Bruxelles.

Jahjaga je rekla da ideja nacionalnog jedinstva pripada prošlom stoljeću i Albanci u dvije suverene države trebaju raditi na integraciji i ujedinjenju unutar struktura Evropske unije.

"Pitanje nacionalnog jedinstva datira iz prošlog stoljeća i koncept je prošlog stoljeća. Albanci nisu uspjeli da stvore nacionalnu državu na etničkoj osnovi. Sada živimo u stoljeću integracija, u integracijskoj politici i politici izgradnje saradnje i jednakih odnosa među državama i među narodima", rekla je ona.

Predsjednica Jahjaga je rekla da neće biti promjena granica, već samo mostovi saradnje između dviju zemalja.

"Danas albanski narod, gdje god da živi, živi slobodno, na svojoj teritoriji i nacionalno biće nije ugroženo u bilo kojem trenutku. Rekla sam to i ranije i to je službeni stav i službena volja, i volja cjelokupnog naroda i svih građana da: Republika Kosovo i Republika Albanija, kao dvije samostalne i suverene države, se integriraju u EU. Odredište ujedinjenja svih Albanaca će biti u Bruxellesu i unutar Evropske unije. Granice se neće mijenjati, već će biti otvorene za slobodan protok ljudi i robe. Biće mostova saradnje, ali će granice biti zatvorene za krijumčarenje i organizirani kriminal, te ne postoji drugi način", rekla je Jahjaga.