Glavni imam Kosova, Sabri Bajgora

Islamska zajednica Kosova (IZK) je potvrdila da mahrama nije vjerska uniforma, već je uobičajena odjeća prema islamskim pravilima. Reakcije IZK je došla nakon izjave ministra obrazovanja, Ramë Buje, koji je rekao da će tražiti od IZK da objasni pitanje mahrame, te je objasnio da na osnovu ovog tumačenja, kasnije će doći i do promjene Administrativnog uputstva za pitanje vjerske propagande u javnim školama, koje se uzima kao pravna osnova za isključenje djevojaka koje nose mahrame iz nastavnog procesa.

Glavni imam Kosova, Sabri Bajgora je izjavio za portal "Telegrafi" da je jasno da mahrama nije vjerska uniforma, kako se navodi u određenim slučajevima.

"Vjerska uniforma se računa turban na glavi imama i njihova odjeća. A mahrama je lična odjeća djevojaka koje žele poštovati islamske propise po tom pitanju", rekao je Bajgora.

Islamska zajednica Kosova priprema službeni odgovor, koji će biti poslan u Ministarstvu obrazovanja i drugim institucijama. Bajgora je pojasnio da sličan odgovor je adresiran više puta na adresama svih institucija zemlje.

Tokom intervjua u emisiji "Interaktiv" na KTV-u, ministar Ramë Buja je rekao da ukoliko IZK službeno procjeni da mahrama nije vjerska uniforma, onda Ministarstvo obrazovanja će promijeniti jedno Administrativno uputstvo, ostavljajući da promjena ukloni prepreke za djevojke koje nose mahrame koje prate nastavu u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Do sada je bilo slučajeva gdje su djevojke koje nose mahrame isključene iz procesa nastave, oslanjajući se na Administrativno uputstvo Ministarstva obrazovanja, na osnovu kojeg se zabranjuje vjerska propaganda i nošenje vjerskih simbola u javnim školama.